Annons
Nyheter

Peter Boström: ”Världen mest kända hammare!”

När Neil Armstrong hamrade ned den första flaggan på månen så gjorde han det med en öländsk hammare. Inget märkvärdigt med det, bara säger som det är.
Publicerad 28 mars 2015
Foto: Arkiv
Foto: Arkiv

Ibland tror jag att vi ölänningar är lite väl mycket ödmjuka. Det där med att inte förhäva sig sitter så djupt rotat i den öländska folksjälen att den som bryter mot oskrivna lagar och ger uttryck för något som ens liknar skrävel riskerar att stenas på Mysinge hög!

”Tala inte om dig själv, andra gör det när du har gått”, var ett av de första talesätt jag fick lära mig utantill. Förmodligen fick jag det itutat i samband med någon släktmiddag.

Annons

Läste en rolig turistguide för Norrland, med några viktiga punkter för besökare att komma ihåg. Och jag kände att det där var så mycket Öland över det där. Det handlar om hur du ska konversera med norrlänningar och kanske också ölänningar?

* Skryt inte.

* Fjäska inte.

* Kallprata inte. Det är inte nödvändigt bara för att få tiden att gå.

* Skrik inte.

* Slappna av.

Träffade Persnäs Hembygdsförening härom kvällen och då kom vi att prata om Ernst Jonsson, eller Ernest Estwing som han kom att kalla sig efter utvandringen från Trosnäs till Amerika. Långt ifrån alla hade koll på en av bygdens mest världsberömda, ändå dog han så sent som 1982, 98 år gammal.

Ernst var en klurig ölänning som kom att uppfinna och utveckla både vapen och verktyg. Det var Borgholms förra kommunalråd Lisbeth Lennartsson som i samband med inspelningen av Ölandsbladets sommarpratprogram på webben i torsdags avslöjade bomben. Den att Trosnäs, Persnäs socken och ön Öland hade en viktig roll när hela världens ögon 1969 riktades mot månen, för ett av de största ögonblicken i jordens historia.

Då Neil Armstrong tog det första steget på månen och satte den amerikanska flaggan på månens yta så var det med en av Ernst hammare, en så kallad Estwing, i näven. Jag har försökt få uppgiften hundraprocentigt bekräftad och klart är att Armstrong i vart fall använde den öländske hammaren hela tiden i förberedelsearbetet.

Under vintern så har SVT-programledaren i På Spåret Fredrik Lindström pratat om hur många samhällen det finns i Sverige som har ”Norra Europas förmodligen största kvarnhjul, torg eller friluftsområde”. Samhällen som slår sig för bröstet och skrävlar.

Annons

Det där skrävlandet ligger ju inte riktigt för ölänningarna. Vi vet att vi är världens bästa ö och att vi har världens mest berömda hammare, men prata om det och oss får andra göra!

** Ymer sägs vara Ölands första Gladiator. Har de aldrig hört talas om bröderna Nilsson i Böda eller Lennart Wahlin i SSG?

** ”Äggröran i Runsten” - är det när för många tuppar ska vara med och bestämma om hönsgården kring skolan?

** ”Klart med dans vid Borgholms torg”. Alltså, det där är väl inget nytt? På stadshuset har det dragits valsar länge!

** Finns ju förslag om att Kay Wiestål ska få en kaj uppkallad efter sig i Borgholm. I Färjestaden har man hunnit längre eftersom man redan är uppe på Restaurang Kaj 4.

** Efter att ha klagat på den okörbara vägen så blev kanske formuleringen från Pensionat Hornsjön lite olycklig: ”Vi känner oss överkörda!”.

** KLT-bussarna på landsbygden är som tomtar. Man har hört talas om dem, men ser dem aldrig!

Peter BoströmSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons