Annons

Skördetid

Det har återigen varit en varm och torr sommar. Liksom förra året och året dessförinnan. Och dessförinnan. Det är tuffa förhållanden för dem som lever av jorden. Må de överleva.
Publicerad 22 augusti 2020
Nu täcks fälten i Mörbylångadalen av halmbalar när skörden är bärgad. Åkerns guld.
Nu täcks fälten i Mörbylångadalen av halmbalar när skörden är bärgad. Åkerns guld.Foto: Felix Everbrand

Södra Öland är helt beroende av bönderna, om det även fortsättningsvis skall finnas ett världsarv på Öland. Ett område som FN-organet UNESCO klassar som unikt i världen. Ett område som har vårdats på samma sätt i tusentals år; sjömarkerna, alvaret, odlingsmarkerna och byarna. Och för att det skall fortsätta krävs det bönder som tror på framtiden, trots motgångar. Motgångar i form av torka, låga priser på sina produkter och organisationer som gör vad de kan för att motarbeta den viktiga näringen.

Det är fantastiskt vackert att åka förbi vårens gula rapsfält med Kalmarsunds vatten, det blå, i bakgrunden. Det är lika vackert att åka på östra Öland, där sjömarkerna breder ut sig och sträcker sig vidare ut över Östersjön mot en oändlig horisont.

Annons

Och visst är det fint när sensommarens potatisblommor täcker fälten, när majsen sträcker sig meterhög mot skyn och mängder med halmbalar som är resultatet av skördetiden ligger på fälten.

”Ingenting är ont som sker i samförstånd med naturen”
Marcus Aurelius Antonius (121-180), stoicistisk tänkare.

Däremellan får vi njuta av de söta jordgubbarna som odlas på stora fält och går att köpa i butiker runt hela ön. För att inte tala om löken, bönorna och gurkorna som också är ett resultat av sådden och som när det blir sensommar och höst skördas av bonden.

Något som vi inte tänker på så ofta är också odlingen av den biologiska mångfalden. De blommor och många andra växter som finns därför att markerna betas av kor, hästar och får. Växter som i sin tur är nödvändiga för bin och andra insekter och som gör att vi kan köpa öländsk honung.

Veckans text blev en lovsång till den öländske bonden som förvaltar skapelsens under. En lovsång helt enkelt därför att han och hon tillsammans med sina djur är nödvändiga för att vi skall kunna uppleva och njuta av årets växlingar i en levande bygd. Och för att vi skall kunna äta och dricka sådant som är producerat nära, riktigt nära.

Kanske det bästa är att göra just det – att välja det öländska som vi har så nära inpå, när vi gör våra inköp. Kött, grönsaker, dryck av olika slag, ost och bröd.

Det är inte bara gott och nyttigt. Det är också ett sätt att hjälpa dem som år efter år har drabbats av torka och värme.

Veckans dikt

Den blomstertid nu kommer

Välsigna årets gröda och vattna du vårt land.

Giv alla mänskor föda, välsigna sjö och strand.

Välsigna dagens möda och kvällens vilostund.

Låt livets källa flöda ur Ordets djupa grund.

I Kolmodin / J O Wallin / B G Hallqvist

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons