Annons

Knölvalen: Vill att den dras upp på land: ”Besvärligt och kostsamt”

En strandad val på Öland.
– Jag ser det som ett för stort uppdrag och väldigt kostsamt att dra upp valen på land. Sedan blir det besvärligt att få ut den igen, säger Staffan Åsén som är miljöchef på Mörbylånga kommun.
Mörbylånga kommun • Publicerad 21 april 2021 • Uppdaterad 22 april 2021
Valen som strandat utan Mellby, foto av Anders Johansson som upptäckte valen på tisdagen.
Valen som strandat utan Mellby, foto av Anders Johansson som upptäckte valen på tisdagen.Foto: Anders Johansson

Det var på tisdagen som knölvalen flöt upp mot stranden utanför Mellby. Sedan dess har Mörbylånga kommun haft ett flertal samtal med polisen och SVA (Sektionen för Forskning och Utveckling).

– Oavsett vem som äger valen så ska vi slå ihop våra krafter och göra vårt yttersta för en smidig lösning, säger Staffan Åsén, miljöchef.

Annons

– Eftersom en val är statens vilt, precis som en älg, så är det lite osäkert ifall den tillhör oss eller polismyndigheten.

En sak är säker – valen har bytt polisdistrikt. När den sågs utanför Gotland tillhörde den Stockholm och nu är det Region syd som har (val–)frågan hos sig.

Under eftermiddagen ska kommunen reda ut dessa frågetecken. SVA sa tidigare till Ölandsbladet att de önskar göra en provtagning och obducera valen om det finns möjlighet.

– Vill SVA komma ner och göra undersökningar i forskningssyfte så kommer vi vara behjälpliga med båtar och annat jobb om det behövs.

Enligt Jasmine Stavenow behöver forskarna få upp valen på land för att kunna genomföra en mer grundlig undersökning med provtagning.

– Jag har väldigt svårt att se hur vi ska kunna bogsera, vinscha upp en sådan här stor val på land. Jag kände inte till att det är önskvärt från deras sida men ska prata med dem om det, sa Staffan Åsén kring lunch på onsdagen och återkom sedan i frågan på eftermiddagen.

– Jag ser det som ett för stort uppdrag att dra upp valen på land. Sedan blir det besvärligt att få ut den igen. Det är både svårt och kan bli väldigt kostsamt. I nuläget vet vi inte vem som skulle stå för de utgifterna.

”Jag har svårt att se hur vi ska kunna bogsera, vinscha upp en sådan här stor val på land.”
Staffan Åsén, miljöchef.

Med andra ord lär det bli provtagning ute till havs för SVA?

– Det är huvudalternativet just nu.

När?

Annons

– Det måste göras inom en veckas tid åtminstone, den har redan varit död i minst tre veckor.

Läs mer om knölvalar: Kan simma 53 gånger runt Öland på ett år. Kan INTE käka något större än en redig ölandspotät.

Valspaning tidigare på Öland:

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons