Med traditionella julsmaker bakar Frida godis i ny tappning
För Frida Svanberg, inspiratör och bakmästarinna av bakverk med veganska ingredienser, är julen numera en tid som tillägnas barnen.
– Det viktigaste för mig är att få umgås med mina nära och kära. Det är det julen handlar om nu i vuxen ålder. Framförallt handlar det om att göra julen till något fint för våra barn. De ska verkligen få känna att det är deras jul. Det är barnen som ska stå i fokus, säger Frida Svanberg.
– Extra mysigt är det att under hela december bygga upp den här mysiga stämningen och spänningen inför julafton, ett vitt snötäcke är mer än välkommet för att skapa den rätta känslan.
I dessa tider är hon tacksam att hon har sin familj att fira med och julen planerar de att fira hemma.
Frida driver blogg samt sociala kanaler vars följare bara blir fler och fler. I början av 2019 hade hon en följarskara på 11 500 personer vad gäller plattformen Instagram. Nu har den siffran ökat till 47 700.
– Nu jobbar jag heltid med mina sociala kanaler. Det började jag med i mars i år. Jag sa upp mig för ett år sedan från mitt arbete i vården. Jag har ju alltid haft som mål att kunna arbeta med det här på heltid.
Men att driva eget och inte ha några kollegor som hon fysiskt träffar varje dag har sina nackdelar.
– Man måste ha disciplin och inte sätta sig och kolla på en bra serie. Det här är ju som vilket jobb som helst.
Rocky Snickers
Portioner: 20 stycken
Tid: 1 timme
Kola
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 dl växtbaserad grädde (Frida använder sojagrädde)
1/2 tsk salt
25 gram mjölkfritt margarin
Koka sirap, socker, grädde och salt till en kola med temperaturen 120-125 grader. Dra av kastrullen från plattan och rör i margarinet tills det smält. Rör sedan snabbt i kolan i cirka 1 minut så den blir det med matt i färgen. Häll kolan i en form (20x20 cm)täckt i bakplåtspapper och ställ in i kylen tills den stelnat. Om du vill att det ska gå snabbare ställer du in den i frysen. Skär upp i mindre bitar.
Ingredienser
400 g vegansk choklad (gärna 54 % kakaohalt)
100 gram krämig jordnötssmör
2 dl cornflakes
1 dl salta jordnötter
Kola
Smält choklad och jordnötssmör på låg värme i micron, rör om då och då. Blanda i cornflakes och kola i chokladen och bred ut i en form (20x20 cm) klädd i plastfolie. Strö över jordnötterna och tryck till dem något så de sitter kvar. Ställ in formen i kylskåpet tills chokladen stelnat och skär upp i 20 stycken goda bitar. Förvara i kylskåpet.
Alla dessa följare... Du får inte scenskräck?
– Haha, nej det är ändå skillnad. Det är lite konstigt det där. Jag står och pratar inför nästan 50 000 personer varje dag och visar mitt personliga liv för så många människor. Det skäms jag inte ett dugg över. Jag tänker inte ens på att jag har alla dessa ögon på mig.
– Däremot föreläste jag häromveckan för en skolklass om hur det är att vara ung och driva eget företag. När jag stod där framför alla eleverna var jag så nervös att jag knappt kunde stå upp.
Hennes yrkesval som offentlig person innebär en hel del uppmärksamhet, en del av tillvaron som hon oftast ser som smickrande.
– Det är kul att bli igenkänd, det är jätteroligt när folk kommer fram och pratar med mig och berättar att de uppskattar det jag gör. Det är jättesmickrande och väldigt roligt. Däremot kan det vara jobbigt att alltid ha ögonen på mig. Det blir svårare och svårare att leva ett privat liv. Men den här känslan är bara en väldigt liten del i allt och egentligen inget jag reflekterar på.
Sedan pandemin kom märker hon av ett högt tryck, både vad gäller ökad följarskara, bloggens statistik och att fler lägger tid på bakning.
– Folk lägger absolut mer energi på att baka och vara i köket över lag. Det är kul, många som inte är veganer har gått med för de vill utmana sig själva i bakningen. Det tror jag inte hade hänt i samma utsträckning om inte situationen blivit som den nu är. Jag tror det bottnat sig i att man vill hitta utmaningar, hitta nytt och testa nytt.
Vegansk chokladkola (Riesen)
30 stycken
Tid: 30 min + tid för att stelna
Ingredienser
2 dl växtbaserad grädde (Frida använder sojagrädde)
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1⁄2 tsk salt
75 g mjölkfritt margarin
100 g choklad, 54% kakaohalt
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull och koka upp. Låt puttra tills kolan uppnår 125 grader, rör om då och då. Rör ner margarinet tills det smält. Dra av kolan från plattan och tillsätt vaniljsocker, kakao och salt och rör om tills det fördelat sig jämnt i kolan. Häll upp kolan i en form (ca 20x20 cm i diameter). Låt kolan svalna och stelna i kylen, helst över natten. Skär kolan i bitar och ställ in dem i frysen en liten stund medan du smälter chokladen på låg värme i micron eller över ett vattenbad. Doppa kolan i chokladen och lägg på ett bakplåtspapper för att stelna. Du kan sedan förvara kolan i rumstemperatur eller i kylen.
Vad har hänt sedan tidningen träffade dig i februari förra året?
– Oj, är det så länge sedan? Det har hänt jättemycket! Jag har släppt en app. Den heter ”Veganska godsaker” där jag kontinuerligt lägger upp exklusiva recept som inte finns på bloggen. Där visar jag bilder steg för steg och ger olika tips. Är man osäker på att baka veganskt är den ett väldigt bra hjälpmedel.
Tillsammans med ett annat företag har hon har även börjar sälja frystorkad kikärtsspad, en viktig ingrediens i den veganska bakningen då det ersätter äggvita.
– Utöver det så har jag och Simon, min sambo, startat en youtube-kanal. Man får helt enkelt lära känna oss. Det är väldigt lätt, enkelt och mysigt att titta på och absolut inte provocerande. I programmen testar vi lite olika veganska livsmedel och produkter. Simon hjälper mig förövrigt väldigt mycket och han redigerar även materialet. Jag får väl snart börja betala ut lön till honom, säger Frida med ett varmt skratt.
Vad bakas det hemma hos er nu i juletid?
– Mycket julgodis som fudge. Just nu står en Rocky Road i kylskåpet. Jag vill även veganisera julgodis som Riesen och Dumle.
Det blir många varianter med pepparkakssmak, saffran och glögg.
– Jag använder många traditionella smaker och gör dem i en modernare tappning, säger Frida Svanberg och delar med sig av ett par goda recept som garanterat går hem till julbordets gottehörna.
Lussebullscookies:
Veganska lussebullecookies
12 stycken sega cookies Tid: 30 minuter
Ugn: 200 grader
Ingredienser
150 gram mjölkfritt margarin (rumstempererat) 2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 msk kikärtsspad eller vatten
1⁄2 gram saffran
1 tsk bakpulver
3 1⁄4 dl vetemjöl
1 krm salt
1 dl russin
pärlsocker
Vispa margarin, strösocker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Blanda kikärtsspad och saffran och vispa ned i smeten. Vänd i vetemjöl, bakpulver och salt och blanda försiktigt till en deg. Tillsätt till sist russinen och blanda tills de fördelat sig jämnt i degen. Rulla 12 stycken bollar och fördela på två plåtar med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter och strö över pärlsocker direkt efter gräddning. Låt kakorna svalna på plåten.