Annons

Ledare: Efter pandemin – folkhälsan måste prioriteras

Det kommer en dag, förhoppningsvis om inte alltför lång tid, när pandemin inte dominerar vårt liv.
Publicerad 17 april 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
En folkrörelse som behövs inte minst i spåren av coronapandemin.
En folkrörelse som behövs inte minst i spåren av coronapandemin.Foto: Per Ohlsson

Då vi på tidningen inte behöver skriva om inställda konserter på Borgholms slottsruin eller uppskjutna innebandymatcher med FBC Kalmarsund.

Då vi istället för antalet patienter på sjukhus kan skriva om projekt som främjar folkhälsan: som gympa, som motionspromenader, som ungdomsidrott.

Annons

Det lär behövas än mer framöver.

På torsdagen presenterade folkhälsomyndigheten en rapport om hur folkhälsan påverkats av covid-19-pandemin.

Sammanfattningsvis visar resultaten att:

• förutsättningarna för en god och jämlik hälsa har förändrats under pandemin.

• de grupper som redan före pandemin hade förhöjd risk för ohälsa har drabbats mest inom skolan, på arbetsmarknaden och i samhället i stort.

• den allmänna hälsan är fortsätt god, men något fler uppger lätta psykiska besvär.

• fysisk aktivitet har minskat och stillasittande ökat.

• många folkhälsorelevanta insatser har ställts in och ersatts med andra alternativ.

Det i sin tur kommer att kräva att folkhälsoarbetet prioriteras på alla nivåer i samhället när väl pandemin är under kontroll.

Där har vi alla ett ansvar, precis som vi alla har ett ansvar för att minska smittspridningen just nu.

Annons

Inte minst gäller det att sätta fokus på de ungas situation.

Folkhälsomyndighetens rapport visar att det är främst bland personer i åldern 16–29 år som levnadsvanorna har förändrats när det gäller fysisk aktivitet, matvanor och alkoholkonsumtion.

– Vi ser att de unga har suttit mer stilla och ätit mer snacks och sötsaker. Detta kan öka övervikt och fetma på längre sikt vilket är en av folkhälsans största utmaningar. Samtidigt är det positivt att ungdomar och unga vuxna har druckit mindre alkohol, säger Anna Månsdotter, enhetschef på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

För de ännu yngre barnen gäller det att föräldrar verkligen hjälper till och stöttar sina barn att aktivera sig. Den öländska idrottsrörelsen står redo att ta emot dem, vare sig de vill ägna sig åt hästsport, fotboll eller friidrott. För de som inte vill delta i organiserad idrott gäller det att ha aktiviteter med familjen: cykelturer, naturvandringar eller bara en promenad kan göra susen. Folkrörelsen kommer att vara viktigare än någonsin när väl pandemin släppt sitt grepp.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons