Annons

Frågor och svar om coronasmittan

När ska man stanna hemma, hur smittar det och varför går ni inte ut med var de smittade bor? Frågorna var många när Region Kalmars ledning svarade på frågor på måndagskvällen.
Kalmar län • Publicerad 17 mars 2020
Hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist och smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin svarade på frågor om coronasmittan.
Hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist och smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin svarade på frågor om coronasmittan.

Hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist och smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin svarade på måndagskvällen på frågor om coronaviruset på Region Kalmar läns Facebooksida.

Här är några av frågorna och svaren.

Annons

Hur riskfyllt är det att gå till hälsocentralen för provtagning och till läkare eller ska man avboka?

I influensatider är det alltid klokt att undvika platser där sjuka människor vistas. Det är svårt att veta hur viktig din provtagning är för dig, så kontakta gärna din hälsocentral och ta ett beslut tillsammans med dem.

När anses man symptomfri i samband med exempelvis en förkylning?

Det nya coronaviruset börjar smitta när man blir sjuk, och inte under inkubationstiden. Man är mest smittsam under den tid som man är sjuk och har symtom. När man blivit frisk och inte har haft några symtom under 2 dygn brukar man inte längre vara smittsam.

Är sjuksköterska i hemsjukvården. Möter främst äldre och människor i palliativ vård och livets slutskede. Gick hem med halsont förra veckan fick feber ont i kroppen stelhet och torrhosta. Är sedan dess hemma och kommer vara tills två dagar symtomfrihet. Min fråga är om jag ska testa mig?

Klokt agerat, eftersom det viktigaste är att just hålla sig hemma när man har symptom. Vi ser kontinuerligt över våra provtagningsrutiner, i dagsläget prioriteras sjukvårdspersonal med nyckelfunktioner. Det vill säga personer som inte kan ersättas av någon annan.

Kommer ni att provta lite här och där i våra samhällen i regionen för att få en uppskattning om smittspridningen?

I Region Kalmar län har vi redan idag en rutin att titta på de prover som skickas in för vanliga influensa, vissa av dem screenas för covid-19 också. Till skillnad från Stockholm har vi ännu inte några tecken på samhällsspridning. Vi följer läget och anpassar vår provtagning efter rådande situation.

Har man helt slutat smittspåra med tanke på att man inte tar prover på misstänkt infekterad personal på sjukhusen?

Vi smittspårar enligt nationella rekommendationer. Omfattningen av smittspårningen kring ett fall avgörs efter individuell bedömning. I första hand spåras hushållskontakter. Smittspårning inom vård och omsorg genomförs också.

Annons

Om man tillhör riskgrupp och misstänker att man är smittad bör man då testa sig?

Vi testar personer som läggs in på sjukhus på grund av luftvägsinfektion, övriga behöver inte testas. Rekommendationen är att man har egenvård i hemmet och bara kontaktar sjukvården om det inte räcker till.

Jag undrar hur länge man kan smitta andra om man skulle ha Corona? Jag har snart varit hemma i 14 dagar pga hosta. Är det 14 dagar eller kan det vara under en längre period?

Det nya coronaviruset börjar smitta när man blir sjuk, och inte under inkubationstiden. Man är mest smittsam under den tid som man är sjuk och har symtom. När man blivit frisk och inte har haft några symtom under 2 dygn brukar man inte längre vara smittsam.

Hur påverkas smittorisken om man jobbar på nära avstånd till någon. Till exempel frisör, tandläkare, ansiktshudterapeut.

Covid-19 smittar framför allt genom kontakt med droppar och sekret från luftvägarna. Ju närmare du jobbar andra människor desto större risk för smitta.

Hur smittar corona och kan man bli immun om man haft covid-19 en gång?

Coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19 smittar i första hand genom kontakt med droppar och sekret från luftvägarna. Överföring av droppar och sekret kan ske direkt från hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta, eller vid kontakt mellan personer, så kallad direkt kontaktsmitta.

Det är fortfarande oklart om så kallad indirekt kontaktsmitta, det vill säga spridning via droppar som landat på ytor eller föremål, har någon betydelse för spridning av covid-19.

Genom att tvätta händerna och undvika att röra vid ansiktet samt att undvika nära kontakt med sjuka människor minskar risken för smitta.

Annons

Det är oklart hur länge man kommer att vara immun. Utifrån tidigare erfarenheter så är bedömningen att immuniteten varar så länge att man inte kommer att smittas fler gånger under en och samma säsong.

Om en i familjen uppvisar symptom ska hela familjen stanna hemma då?

Symptomfria personer kan gå till jobb och skola precis som vanligt, men det är klokt att hålla lite avstånd till andra, tvätta händer noga med tvål och vatten och undvika att peta sig själv mycket i ansiktet. Läs mer om hur vi alla kan hjälpa till att minska smittspridning på www.regionkalmar.se eller 1177.se.

Stämmer det att ni bryter karantän för de som satts i sådan och de får gå och jobba igen om de inte har symptom?

Det stämmer att de som tidigare satts i karantän utan att ha symtom inte längre behöver sitta i karantän.

Jag undrar varför man inte går ut med aktuella städer där smittan finns?

Region Kalmar län har valt, som de flesta andra regioner med ett fåtal fall, att inte gå ut med var den smittade personen bor. Det handlar om att värna patientsekretessen.

Hej jag är gravid och har nu flera av symptomen och jag undrar om det finns några risker att det påverkar mitt ofödda barn, eftersom ni säger att ni bara ska testa såna som jobbar på sjukhus eller ligger på sjukhus så vet man ju inte ens om det är covid-19!?

Den europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) skriver att det inte finns något bevis för att viruset kan överföras till barnet under graviditeten eller i samband med förlossningen. Spädbarn och små barn får milda symptom av covid-19.

Bra med besöksförbud, men vilka restriktioner finns för sjukhuspersonal?

Annons

Besöksförbudet syftar till att minska risken för smitta för våra mest sjuka patienter som vårdas på våra avdelningar. Vad gäller våra medarbetare så följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendation om att personal ska stanna hemma även vid lindriga sjukdomssymtom.

Hur påverkar besöksförbudet på sjukhusen förlossningen och BB? Får partnern vara med på båda, eller har några restriktioner införts där?

Beslutet gäller för alla vårdavdelningar och är till för att skydda de som är särskilt infektionskänsliga och utsatta. Sedan är det upp till personalen på respektive avdelning att avgöra om det finns särskilda skäl för att tillåta besök.

Fler frågor och svar finns på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons