Annons

Levande kycklingar skållades i hett vatten

Vid fyra olika rutinkontroller förra året upptäckte Livsmedelsverkets veterinärer att ett tiotal kycklingar skållats levande efter att något gått fel vid slakten. Nu åtalsanmäler länsstyrelsen i Kalmar Guldfågeln för brott mot djurskyddslagen.
Mörbylånga • Publicerad 15 april 2019
Av oklar anledning har avlivningen av kycklingarna misslyckats och djuren fördes ner levande i det heta vattnet.
Av oklar anledning har avlivningen av kycklingarna misslyckats och djuren fördes ner levande i det heta vattnet.Foto: Malin Edeborg

Det var SVT Nyheter som i söndags rapporterade om att levande kycklingar skållats i hett vatten efter att någonting i slaktprocessen gått fel.

Vid slakten bedövas kycklingarna först i ett strömförande vattenbad för att sedan passera en maskin där halsen skärs av. Av oklar anledning har avlivningen av kycklingarna misslyckats och djuren fördes därför ner levande i det heta vattnet.

Annons

– Om de hunnit vakna upp från bedövningen när de kommer till skållen, så har de bränts i det heta vattnet. Och det får man utgå ifrån är både smärtsamt och ångestframkallande, sade Lotta Berg, veterinär och professor på Nationellt centrum för djurvälfärd, till SVT Nyheter.

Genom ett facebook-inlägg uttalade sig Guldfågeln om händelsen:

"Under 2018 noterade Livsmedelsverkets veterinärer sammanlagt tio kycklingar med generell hudrodnad efter slakten. Detta uppstod efter att kycklingarna behandlats med varmvatten för att underlätta fjäderplockningen. Kycklingarna ska i normala fall vara avblodade i detta skede, men för tio kycklingar har där fortfarande funnits hjärtslag vid kontakten med vattnet, vilket gjort att huden rodnat. Vi vill dock betona att kycklingarna har varit bedövade.

Detta är något som helt enkelt inte får lov att hända. Djuromsorg är högsta prioritet för oss på Guldfågeln och vi ser mycket allvarligt på det som inträffat. Vår tekniska utrustning har inte fungerat och vi har brustit i inspektionen av kycklingarna i samband med avlivningen. För att hindra att detta inträffar igen har vi därför infört en rad förbättringar. Bland annat har vi investerat i ny teknisk utrustning samt även investerat i förbättrad belysning så att det blir lättare för personalen att visuellt inspektera kycklingarna i samband med avblodningen. Manuella kontrollstationer har byggts om, rutiner förstärkts och ytterligare utbildningsinsatser har genomförts. Sedan åtgärderna infördes har en ytterligare kyckling upptäckts vilket var i augusti 2018. Sammanlagt handlar det om tio kycklingar under perioden april-augusti 2018. Därefter har Guldfågeln inte haft några fler liknande fall.

Vid vår anläggning i Mörbylånga hanterar vi cirka 25 miljoner kycklingar om året och för tio kycklingar har det tyvärr blivit fel. Men detta är naturligtvis tio fall för mycket och vi arbetar mycket hårt för att förhindra att detta ska kunna hända igen”.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons