Annons

Attefallshus väcker känslor i Djupvik

Bristfällig handläggning vid uppförande av Attefallshus skapar konflikter i hela vårt land. Ett skräckexempel på hur det kan gå till finns i Djupvik.
Publicerad 29 maj 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Attefallshus som lett till protester och överklaganden.
Attefallshus som lett till protester och överklaganden.Foto: Privat

Kort historik: Samhällsbyggnadsnämnden i Borgholm beviljar startbesked för ett Attefallshus år 2015 utan att reflektera över tilltänkta läget på den aktuella tomten. Huset byggs på tomtens högsta punkt, cirka 2 m över huvudfastigheten och närmare tomtgräns än 5 m.

Vi, som grannar, överklagade startbeskedet på följande grund. En placering längre västerut där marknivån är lägre alternativt längre norrut bakom huvudbyggnaden skulle innebära bättre anpassning till landskapsbild och omgivning, och inte innebära lika stor olägenhet för bakomliggande fastigheter. En god anpassning till den lokala landskapsbilden utmed aktuell kuststräcka längs Kalmarsund är av yttersta vikt, eftersom ärendet kommer att utgöra prejudikat för framtida liknande ärenden. Vi klagade också på höjden av huset och hur den beräknats.

Annons

Länsstyrelsen lutar sig mot 6.1 i Europakonventionen och bestämmelser i 2 kap. 9 § PBL och ger klaganden rätt att överklaga beslutet. Vad beträffar höjden har byggnaden här placerats närmare tomtgräns än 6 meter. Länsstyrelsen finner då att taknockshöjden ska beräknas från intilliggande tomts medelvärde. Från åsen, där huset byggts, sluttar marken brant ner mot tomtgränsen. Intilliggande tomts medelvärde är alltså betydligt lägre och därmed är huset för högt.

Länsstyrelsen upphäver det överklagade beslutet och visar ärendet åter till Samhällsbyggnadsnämnden i Borgholm för fortsatt handläggning.

Och nu vidtar ett riktigt ”vildavästern”-beteende: Vi råkar bevittna hur två lastbilar med kross kör fram och fyller upp marknivån mellan Attefallsbyggnaden och närliggande tomt med 70-80 cm! Vi dokumenterar med bilder och rapporterar till Samhällsbyggnadsnämnden vad som sker, och begär att en inspektion göres.

Inget händer, ingen inspektion.

Sedan inkommer fastighetsägaren med ny ansökan om startbesked och hävdar att taknockshöjden är inom 4 meter, då beräknat från olovlig och olaglig uppfyllnad av mark på både hans och grannens mark.

Vad gör Samhällsbyggnadsnämnden i Borgholm? Beviljar startbesked utan att besöka platsen, trots att den är försedd med bildmaterial, som bevisar att marken är olovligt uppfylld in på granntomten upp till stenmurens överkant med 70-80 cm kross. Och marklov har ej beviljats. Tomtmarken utgörs dessutom av prickad mark. Hur är detta möjligt?

Överklagan till Länsstyrelsen är återigen gjord. Skattebetalarna får fortsätta betala för kommunens bristfälliga handläggning.

Djupvik i maj 2019

Djupviksbo

Annons
Annons
Annons
Annons