Annons

En död hand över hela östra Öland!

Vi är oroliga över de nya Natura 2000-områdena som planeras införas längs Ölands östra kust. Med det nya förslaget, att göra hela östra Öland till Natura 2000, läggs en död hand över hela Öland och många frågar sig, med all rätt, om det finns någon framtid för vår ö.
Öland • Publicerad 27 juni 2022
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Peter Boström

Redan innan kriget i Ukraina bröt ut behövde Sverige öka självförsörjningsgraden av livsmedel och nu är det viktigare än någonsin att vi värnar om och ökar den inhemska produktionen av mat. På Öland och i Kalmar län produceras nästan alla bönor, var fjärde kyckling, vart sjunde ägg, en tiondel av all mjölk (150 miljoner liter mjölk per år) och här finns även en betydande del av landets nötköttsproduktion. Lantbruket är tillsammans med turismen den största och viktigaste näringen på Öland, som sysselsätter flest. Ytterligare restriktioner skulle försvåra matproduktionen på ön.

Tolv länsstyrelser med kust mot havet har fått i uppdrag att ta fram förslag till 
områden som bör ha Natura 2000 skydd i enlighet med EU:s fågeldirektiv. Enligt förslaget från Länsstyrelsen i Kalmar län ska det bildas ett SPA-område (Special Protection Areas) längs med hela Ölands östra kust, vilket inkluderar utvalda sjömarker och vattenområdet från strandlinjen ut till cirka 25 meters djup öster om Öland. SPA-områden skyddas enligt Natura 2000. Ett Natura 2000-skydd innebär att det krävs generell tillståndsplikt för alla verksamheter.

Annons

Lantbruket på Öland och i Sverige behöver mer stöd än någonsin och tål inte fler begränsningar. Redan idag finns utökat strandskydd, biotopskydd med stenmurar, fornminnen, artskydd med mera som begränsar möjligheterna att bruka jorden rationellt.

””Gör om och gör rätt annars blir det som Ölandsbladets chefredaktör skriver på ledarsidan ”Siste man över bron kan släcka lyset!””

Markägare och lantbrukare har vårdat sina marker och levt i symbios med naturen i generationer och skapat de bästa förutsättningarna för ett rikt fågelliv. Med ytterligare restriktioner är risken stor att strandängarna och sjömarkerna börjar växa igen. Vem gynnar det? Knappast Sverige som behöver sitt jordbruk, näppeligen turismen och absolut inte ölandskommunerna, som behöver all skattekraft de kan få av bosatt befolkning. Och framför allt, det gynnar inte fåglarna som inte kan ha det bättre än de har det idag. Natura 2000-området bör inte ligga i så nära anslutning till utvecklingsområden. Det är viktigt med en fortsatt verksamhets- och bostadsutveckling, att använda befintlig infrastruktur och förtäta befintliga samhällen.

Ölands jordbruk har ett behov att hålla vatten i landskapet och att intill jordbruksmark skapa bevattningsdammar. Detta är en viktig aspekt utifrån klimatanpassning och livsmedelsförsörjning. Natura 2000 skydd kommer att påverka processen att hitta lämpliga lokaliseringar för bevattningsdammar i anslutning till jordbruksmark.

Natura 2000 området kan även komma att försvåra processen att göra ett generationsskifte av vindkraftverk samt tilltänkta etableringar av nya vindkraftparker längs med östra Öland, vilket påverkar landets självförsörjning av förnybar elproduktion negativt. Vi behöver mer förnybar elproduktion inte mindre.

Skulle dessa funktioner påverkas av Natura 2000 så att de inte kan fortgå som tidigare skulle det ha påverkan på självförsörjandegraden för både livsmedel och energiproduktion och på så sätt även påverka möjligheten att uppnå miljökvalitetsmålet - begränsad klimatpåverkan. Utan utveckling så får vi utflyttning och nedläggning med mindre livsmedelsproduktion som följd. Gör om och gör rätt annars blir det som Ölandsbladets chefredaktör skriver på ledarsidan ”Siste man över bron kan släcka lyset!”

Till:

Karl-Petter Thorwaldsson, näringsminister

Anna-Caren Sätherberg, landsbygdsminister

Annika Strandhäll, miljöminister

Annons

Ilko Corkovic (S), kommunstyrelsens ordförande i Borgholms kommun

Matilda Wärenfalk (S), kommunstyrelsens ordförande i Mörbylånga kommun

Staffan Larsson (C), 1:e viceordförande i kommunstyrelsen Borgholms kommun

Anna-Kajsa Arnesson (C), 1:e viceordförande i kommunstyrelsen Mörbylånga kommun

Annons
Annons
Annons
Annons