Annons

Insändare: Barnens utbildning borde vara viktigare än föräldrars önsketänk om att sydöland ska locka barnfamiljer

Beslut kring barns utbildning ska gynna barnens skolgång både socialt och kunskapsmässigt, inte tas utifrån att lugna föräldrar utan pedagogiskt kunnande.
Insändare • Publicerad 8 juni 2022 • Uppdaterad 9 juni 2022
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Alunskolan.
Alunskolan.

Beslut över barns utbildning bör utgå ifrån skollag, pedagogisk forskning samt skolledares och pedagogers kunskap och erfarenheter och inte utifrån tyckande som hör ihop med vart man valt att bosätta sig, hur lång tid man ska åka i en buss som 12-åring, värderingar omkring hur man ska försöka rädda ett område som barnfamiljer har svårt att bo kvar i.

Det är beklämmande att följa frågan kring Alunskolan i tidningar och sociala medier.

Annons

Extra sorgligt är det att se att man i Ölandsbladet sätter en rubrik som ”Vi vann” när kommunen avstod från att låta årskurs sex gå på Skansenskolan. Att se små barn som inte har aning om vad de ropar ”Vi vann till och vilka konsekvenser det egentligen ger” på en bild var beklämmande. Vuxna har lagt orden i mun på barnen och dessutom lärt de äldre barnen att argumentera för en skola med argument som inte har med god utbildning att göra.

Det som har förmedlats i media från mitt sätt att läsa är att vuxna som värnar om sydöland och gärna vill fortsätta bo där klamrar sig fast så mycket vid detta att de offrar sina barns skolgång. Det finns inte en enda pedagogisk forskningsrapport som någonsin framhållit att det skulle vara gynnsamt för ett barn inlärningsmässigt att gå i en klass med 5 elever. Allra helst inte i en årskurs 6. Det är inte bra för barns sociala utveckling, kunskapsinhämtning, att utveckla förmågor att argumentera, arbeta med värderingar och inte minst omvärldsuppfattning. Hur rustas dessa barn för samhället de ska fungera i som ungdomar och vuxna?

Man behöver inte åka många mil från Alunskolan förrän barn och ungdomar lever, bor och aktiverar sig med andra förutsättningar och möjligheter. Enda miljön idag som är lika för alla är internet och det är positivt för barnen som bor på landsbygden. Annars hade skillnaderna mellan de jämnåriga varit ännu större. Inte sällan har barnen på sydöland en begränsad fritid på grund av att det är långt till kompisar, dåligt utbud av fritidsaktiviteter och dyrt och tidsmässigt krävande för föräldrar att skjutsa t ex till Mörbylånga, Färjestaden, Gårdby och Kalmar där det finns ett utbud av fritidsaktiviteter. Det vore förödande att även skolgången ska få fortsätta vara begränsad utifrån för få elever för dessa barn.

Jag tycker det är ett svek mot barnen att hålla kvar vid ett önsketänk om att sydöland även ska passa barnfamiljer så länge att det drabbar barnens utbildning. Det är val i år så jag förstår på sätt och vis att man bordlägger frågan från kommunens håll ett tag för att få lugn och ro men jag hoppas verkligen att man i utbildningsnämnd tillsammans med tjänstemän, skolledare och pedagoger tar ett krafttag snart igen och skapar skolor som ger alla barn i hela kommunen en likvärdig utbildning i enlighet med vad skollagen anger.

Lämpligt vore att satsa på utbildning för de lägre åldrarna på Alunskolan. F-3 på Alunskolan och därefter får Skansenskolan vara (förutom f-9 i det upptagningsområde som är nu) även 4-9 skola för alla barn på sydöland.

Barnen är viktigast!

Ölänning som bott i alla delar av Mörbylånga kommun

Annons
Annons
Annons
Annons