Annons

Ledare: Gårdsförsäljning kan bli verklighet

Den nya utredningen angående gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker är en nykter analys som känns svensk och lagom: enligt utredaren skulle den innebära att viss försäljning kan tillåtas samtidigt som de svenska alkoholpolitikens flaggskepp Systembolaget ska kunna få vara kvar.
Ledare • Publicerad 10 december 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Gårdsförsäljning skulle betyda mycket för exempelvis öländska dryckestillverkare och även för turistnäringen i stort.
Gårdsförsäljning skulle betyda mycket för exempelvis öländska dryckestillverkare och även för turistnäringen i stort.Foto: Alexander Jensen

Elisabeth Nilsson är regeringens särskilda utredare i fråga om gårdsförsäljning och i en debattartikel i Dagens Nyheter presenterade hon i veckan sina tankar. Enligt henne ska det gå ett kombinera gårdsförsäljning samtidigt som Systembolagets monopol behålls.

I korthet går utredningens förslag ut på följande för att gårdsförsäljning ska bli aktuell:

Annons

• Efter tillstånd från kommunen av den som hantverksmässigt och småskaligt tillverkar alkoholdrycker samt av den som odlar druvor för vintillverkning.

• Endast i samband med ett studiebesök eller en föreläsning som har anknytning till alkoholdrycken.

• Med maximala försäljningsvolymer om 0,7 liter spritdryck, 3 liter vin, 3 liter andra jästa drycker och 3 liter starköl till varje enskild person och besök.

Detta skulle enligt utredaren innebära mycket för både dryckestillverkarna i det mindre formatet, samtidigt som inte folkhälsan skulle riskeras. Enligt utredningens beräkningar skulle konsumtionen av alkohol öka med endast 0,34 procent.

Gårdsförsäljning skulle betyda mycket för exempelvis öländska dryckestillverkare och även för turistnäringen i stort. Många av oss passar på att testa någon lokalt öl eller lokalt vin när vi turistar. Många är väl de svenskar som testat vinprovning utomlands.

IOGT-NTO är kritiska till tanken på gårdsförsäljning. Enligt dem är risken stor att gårdsförsäljning och ett detaljhandelsmonopol ses som oförenliga av EU-domstolen, vilket skulle leda till att Systembolaget fick läggas ner.

Det är en risk som utredningen diskuterar också. Enligt utredarens analyser ska en gårdsförsäljning som bygger på försäljning enbart vid studiebesök eller föreläsningar kunna accepteras av EU-domstolen.

Två utredningar har tidigare gjorts i frågan. Om den tredje utredningen ska bli verklighet återstår att se, men det känns som om utredaren gjort en noggrann analys. För de öländska dryckestillverkarna vore det ett välkommet besked att kunna sälja till kunder direkt, under kontrollerade former.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons