Annons

Drygar ut fodret med lövkärvar

Drygt 120 balar med hösilage fattas inför vintern till djuren på Helena Ervenius gård i Lenstad. För att kunna dryga ut hästarnas vintermåltider har hon och inackorderingarna plockat kärvar av löv.
Lenstad • Publicerad 2 augusti 2018 • Uppdaterad 3 augusti 2018
På logen knyter de sedan upp lövkärvarna luftigt på en lina för att de ska torka ordentligt.
På logen knyter de sedan upp lövkärvarna luftigt på en lina för att de ska torka ordentligt.Foto: Privat

Genom att ta tillvara på gammal bondekunskap har de samlat in drygt 300 kärvar av löv från olika träd.

– I dagsläget har jag inte ens hälften av mitt vinterförråd. Vi behövde göra någonting så hästarna har något att tugga på till vintern mellan fodringarna. Alla i stallet engagerade sig, säger Helena Ervenius och berättar att kärvarna nu hänger på tork uppe på logen.

Annons

Det är inte alla lövträd som passar att ta tillvara på, en del kan vara giftiga. Därför läste hon noga på vilka träslag som kunde användas.

– Vi läste på så in i norden, det finns massa information på nätet att ta del av. Vi kom fram till att alla löv utom ek och odlad lönn fungerar bra.

På logen hänger kärvar av främst ask, lind, hassel och asp. Kärvarnas kvistar ska inte vara tjockare än man kan klippa grenarna med en sekatör och de ska gå att greppa kärven med en hand. Därefter ska de hänga mörkt och luftigt. Planen är att få plats med ytterligare drygt 250 kärvar.

Med gemensamma krafter går det undan. Inom loppet av en dryg timme lyckades sällskapet samla ihop runt 200 kärvar.
Med gemensamma krafter går det undan. Inom loppet av en dryg timme lyckades sällskapet samla ihop runt 200 kärvar.Foto: Privat

– En i stallet berättade att enligt den gamla bondepraktikan behövs det ettusen kärvar för att förse tolv getter med mat under en vinter.

Med 25 hästar på gården vintertid och runt 20-25 highland cattle förstår man att det går åt en del foder. Helena berättar att en åtgärd blir att skicka fem till tio av hennes nötdjur till slakt i vinter, sedan har hon även förhoppningar på en ordentlig regnskur.

– Kommer det lite regn så hoppas jag att det går att ta en sista skörd, säger Helena Ervenius.

Om man funderar på att plocka lövkärvar till sina djur har Helena två råd. Det ena är att införskaffa sig kunskap så man vet vilka lövslag som är lämpliga, samt tillåtelse att plocka.

– Nu har jag plockat från egen mark, men det är viktigt att man inte tar från annans mark utan att be om lov.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons