Annons
Nyheter

SFS, SvenskaFotbollSpelare

Nyheter • Publicerad 4 juli 2008

Jag satt och klurade på hur föräkrade vi fotbollsspelare egentligen är, ringde upp Magnus Erlingmark på vårt fackförbund SFS, Svenska Fotbollspelare, för att kolla. "Hej Torbjörn" började han och fortsatte sedan med en genomgång över hur det ligger till för oss. Det som ingår i medlemskapet är:

• Licensförsäkring - för alla licensierade fotbollspelare.

Annons

• Lagidrottsförsäkring - för spelare i SEF-klubbar. (Superettan och Allsvenskan)

• Bestående avbrottsförsäkring - för spelare i SEF-klubbar.

Dessa ihop täcker sådär om du tvingas sluta med fotbollen, men resten är inget vidare. Skadar du dig, får men men kravlar tillbaka till bollen beräknas den medicinska invaliditgetsgraden och den ersättningen kan du vara utan, du ska mer eller mindre dö för att den ska ska bli mer än 5%. Annars finns inga försäkringar. Märkligt, för fotboll får väl ändå räknas som ett högriskyrke. Men det är väl där problemet ligger, det skulle bli allt för dyrt att teckna sådana avtal. Så idag ligger det väldigt mycket på spelarna att se om sina hus, se till att vara rätt och bra försäkrade om skadan är framme. Något som väääldigt många inte är, oftast på grund av okunnighet om vad det står i avtalen.

Men det ligger också på klubbarna att se till att deras spelare är informerade och tryggade när skadan sker, att de har bra vårdförsäkringar och att de täcker upp en del inkomstbortfall. En del klubbar gör det sista, andra inte. Ett skäl till att de inte gör det är att de då ser en möjlighet att gå ut och handla en ny spelare för de pengar de sparar. För du är bara en bricka i ett spel, en förbrukningsvara i fotbollen. Glöm inte det alla junisar. Men KFF sköter sig fint i alla fall. Och tack Martin Erlingmark för informationen./tobbe

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons