Annons
Nyheter

Grattis farsan!

Nyheter • Publicerad 15 juni 2008

Ahh, härligt att vakna hemma igen, ingen som väcker en med ett nålstick eller gubbsnark, utan istället byrackan som ligger på rygg och har klara andningsproblem. Ut i solen med en kopp och inspeketerar odlingarna som frun mot alla odds hållt levande, leker lite med barnen och käkar sen lunch med Svante, en klubbchef  här i stan. Och hans far Lennart berättar att han läst att en blind gubbe i Landskrona tagit mig för farsan (läs bloggen 20:e maj) och kraxar nöjt att en herre här i stan tagit fel på honom och Svante med ett "Du, du är allt bra på huvudet". Och det kan jag förstå, gubben är spänstig. Eller är det kanske Svante som är gammal.

Och den ena Lennart förde oss osökt till den andra, min far, som igår gjorde sin sista dag på jobbet som gymnasielärare på Stagg. Frågan är ju då självklar: Kommer han hänga här hemma nu? I alla fall, en epok gick ur tiden. 30 år med stående medverkan i Staggrevyn talar sitt tydliga språk. Han berör. På olika sätt. Igår höll han sitt avskedstal för kollegorna och där finns inte oväntat en del episoder, han har ju en viss förmåga att hamna där det händer. Eller det kanske händer där han hamnar. Hur som helst, jag kanske får bjuda på en:

Annons

Året var 1991 och jag och brorsan gick på skolan (farsan var omåttligt stolt, tog varje chans att "gullisgrabba" oss inför våra kamrater samt tog varje vikariat där vi ingick i klassen t.o.m. gympa). Farsan hade precis inhandlat en videokamera på skolans bekostnad, som ju användes för privat bruk, och den fick brorsan och hans gäng tag på när den låg där hemma. Roliga som dom är kom de på att de skulle redigera en film och skicka den till en kompis. De skred till verket och började lägga in egna röster över en XXX-film. Mycket kul, synd bara att de glömde att ta ur den ur videokameran. De ringde farsan som med ett "jaja" lovade att ta ut bandet och med ett in i ena örat och omedelbart ut ur det andra så var det stenkört för brorsan. Farsan knallade in till brorsans parallellklass, kopplade in kameran för att visa det han trodde var hans egeninspelade dokumentärfilm från Indien, tryckte på "play" och gick ett ärende på stan. Ha!

Torsk i kväll mot Spanien men... visste ni att det bara finns fem länder som har fler VM-medaljer än Sverige (brons i Brasilien 1950 och i USA 1994, silver här hemma 1958, dessutom fyra 1938 i Frankrike) Spanien har ingen VM-medalj, som bäst fyra 1950. Men i EM har de guld från EM på hemmaplan 1964 och ett silver från Frankrike 1984. Där står sig Sverige slätt med sitt brons från EM här hemma 1992.

 Avslutningsvis: Starkt jobbat farsan. Grattis. Till friheten. Att hugga ved när du vill. /tobbe

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons