Annons
Nyheter

AIK-matcher jag minns

Nyheter • Publicerad 29 mars 2008

På söndag är det dags, premiär mot AIK på Råsunda. AIK har vi stött på en del gånger under åren. Första gången var 1998 ute på Södra Ut, de hade ett namnkunnigt lag med Mjällby, Sundgren, Mellberg, Novakovic, Mattiasson, Asper m.m. medan vi var i var nykomlingar i div.1 södra. Uppgjort för slakt? Sällan, vi hade genomgått Nannes första försäsong och han hade tutat i oss att vi visst var bra. Jag och Nyström spelade centralt och jag minns matchen mest för mina och Mjällbys härliga duster där vi stångades på mitten. En gång surade han till rejält och hytte med näven och skrek "en gång till och jag skickar mina lakejer på dig, din jävel!" Trevlig prick den där. Fast han hade rätt, jag pissade på honom genom att sträcka ut benet när domaren inte såg och gjorde sålunda ett klassiskt krokben. Förnedrande. Matchen vann vi med 1-0 och det var början på ett fantastiskt år där vi som nykomlingar stod som seriesegrare i november.

Andra gången var året efter, 1999 då vi var nykomlingar. Vi hade AIK i andra bortamatchen och vi var mäkta imponerade över att få komma till huvudstaden och att få spela på nationalarenan. Så där stod vi och glodde medan AIK satte högsta fart och körde över oss totalt genom att vinna med 4-0. Jag tror vi var över mittlinjen en gång och då skapade vi vår enda målchans, en hörna som vi skruvade ut bakom kortlinjen. På radion sa de att vi spelade med 11 man i försvaret men att vi lik förbannat  var värdelösa. Ändå tyckte vi att försvarsspelet inte var så dumt i alla fall, det kunde ha blivit mycket mer. Även returen torskade vi hemma på Fredde.

2002 var jag inte med men 2004 var spelade vi kryss mot dem gånger två. Cupvinsten 2006 var trevlig. Det började ju med att den första matchen fick brytas efter hällregnet som kom där på sommaren. Planen var totalt vattentät efter det att tonvis med sand lastats på inför Royal League hösten innan och som la sig som ett lock. Vi ledde med 1-0 efter Sjuhundratusenkronorsmannen snyggt skruvat in en frispark då domaren blåste av. Som tur var vann vi omspelet med 4-1 efter fin fotboll. Dock vann de bägge mötena i allsvenskan samma år men förra årte slog vi dom två gånger. Först i premiären borta och så i årets sista viktiga hemmamatch då vi säkrade andraplatsen. Så förra året gentar vi alltså gärna, förutom på en liten detalj då. /tobbe

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons