Annons
Nyheter

Ölandsbränder blir rykande heta igen i Maths bok

Nyheter • Publicerad 11 oktober 2011

FÄRJESTADEN

Regalskeppet Kronans förlisning 1676. Den efterföljande invasionen. Och sedermera Ölandsbränderna i slutet på 50-talet. Maths Nilsson berör några av de mest dramatiska öländska händelserna genom tiderna i sin debutbok Själseld.

Annons

– Historien bygger på riktiga händelser som knyts ihop med fiktion i form av bland annat övernaturliga inslag, berättar Maths Nilsson kring boken Själseld som släpps den 31 oktober. Han är själv uppväxt i Färjestaden men bor numera i Stockholm och jobbar på ett läkemedelsföretag. Öland kändes dock som en naturlig plats att starta upp ett författarskap förklarar han, med den mystiska naturen och alla fascinerande fornminnen. Boken knyter ihop denna dåtid med nutiden.

– I en första del utspelar sig händelserna kring då Kronan kantrade och sjönk utanför Ölands kust 1676 och kring folks oro efteråt för att danskarna och holländarna skulle invadera ön.

5000 GÅRDAR BRINNER

Precis som enligt historieböckerna bränns 5000 gårdar upp från Borgholm och nedåt. Läsaren får i boken följa denna svåra tid och följa med en präst i Hulterstad som får visioner att ännu större saker är på gång, av de mer övernaturliga slaget...

– Den historien knyts sedan ihop med nutiden och pyromandåd som äger rum på Öland i vår tid.

Dessa är inspirerade av Ölandsbränderna som ägde rum i slutet på 50-talet. Maths har genom föräldrar och farföräldar samlat på sig minnen från denna dramatiska period.

– Men eftersom jag själv inte var med på den tiden så vill jag inte berätta den ”sanna historien” utan det är en tolkning där huvudkaraktären är helt påhittad. En kille som heter Jerry som hamnar lite utanför.

ÖVERNATURLIGT

De lösa trådarna från mystiken i början på boken får alltså i den andra delen sina fortsättningar, de visioner och antydningar som prästen i Hulterstad gjort blir på så sätt aktuella i vår tid.

– Det finns övernaturliga inslag, men samtidigt har det varit viktigt för mig att historien är trovärdig. Ibland har jag valt att skapa fiktiva hus och omgivningar men samtidigt har en stor fördel varit att det här är min uppväxt där jag känner till många ställen och har en relation till omgivningen.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons