Annons
Nyheter

Livsfara står i blom efter 100 år

Nyheter • Publicerad 19 juni 2012

ÅBY

Nyuppstånden från de döda reser sig nu den sällsynta bolmörten i Åby utanför Gårdby.

Annons

Härlig härlig, men också farlig farlig. 15 frön är en dödlig dos.

– Jag trodde först att det var en vanlig kålplanta och min man körde över den med gräsklipparen, säger Maj-Britt Svensson ståendes på gräsmattan intill sina fylliga trädgård. Just där har hennes mest unika växt valt att växa sig en meter hög och nu blomma för fullt. Det handlar om en bolmört, ett namn som betyder ”svindla för ögonen”. Genom århundraden har människor försökt utrota den eftersom alla delar av växten är giftiga och 15 frön ska vara en dödlig dos. Det är en av nordens giftigaste växter.

– Du får så klart vara försiktig. Men jag har inga barn, så min tanke är att torka den och hänga upp den efter säsongen, säger Maj–Britt.

NYUPPSTÅNDEN

Bolmörten har en osedvanligt långlivad fröbank och därför kan den ligga i omkring 100 år innan den börjar växa. Det innebär att den helt oväntat kan börja växa när den följt med jord till en annan plats som passar dess betingelser. Och det var förmodligen det som nu skett hos Maj–Britt.

– Den här jorden köpte jag i Stora frö, så där trivdes väl inte växten. Den enda Bolmört jag sett på Öland tidigare var i Resmo. Men det var snart 60 år sedan.

förr i tiden användes bolmörten som sömn- och bedövningsmedel. Symptomen vid förgiftning av bolmört är muntorrhet, ansiktsrodnad, hjärtklappning, yrsel, vidgade pupiller, dimsyn, oro.

Dessutom har den spelat en stor roll i magisk-religiösa sammanhang. Enligt folktron var bolmörten en av ingredienserna i flygsalvan som häxorna använde för att få kraft att flyga till Blåkulla och delta i häxsammankomsterna.

– Men den är ju väldigt vacker också. Jag blev oerhört förvanad och glad när jag insåg vad det var för något, säger Maj–britt.

MAGNUS ANDERBERG

Annons

Sveriges farligaste växter:

Belladonna:

Dödlig förgiftning hos ett barn kan orsakas av så lite som 3-4 bär. Kan ge hjärtklappning, yrsel, vida pupiller, dimsyn, oro och hallucinationer. I allvarliga fall eventuellt även medvetslöshet och kramper. Linné gav växten namnet Atropa, Atropos är den av de grekiska ödets gudinnor som avklipper livstråden.

Nordisk stormhatt:

Allvarliga förgiftningar och även dödsfall har inträffat vid medicinsk användning och vid förväxling med ätliga rötter. Har använts inom medicinen och som pilgift hos eskimåer i Alaska. Dekokt av roten användes förr mot ohyra, bland annat i Sverige mot vägglöss.

Sprängört:

Hela växten är mycket giftig. Giftet ger epilepsiliknande krampanfall och kan leda till döden. Både människor och boskap har dött av att ha ätit sprängört.

Odört:

De exemplar som vuxit på en kylig och mörk plats är särskilt giftiga. Under antiken användes odört och äkta stormhatt i de vanligaste giftdrogerna. En av de mer kända som ändat sitt liv med odörtsbägaren är filosofen Sokrates som dömdes till döden för ”gudlöshet” och för att ha ”fördärvat ungdomen”.

Ricinväxt:

Ricin är ett starkt gift som finns i ricinväxtens frön. Den genomsnittligt dödliga dosen ricin är inte mer än 0,2 milligram vid injicering eller inhalering, vilket gör det ungefär dubbelt så giftigt som kobrans gift. Ricin är giftigt vid inandning, injiciering eller intaget som föda. Det finns inget känt botemedel.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons