Annons

VM-hjälten på besök i Böda: ”Fantastiskt att det går så bra för Sverige”

Samtidigt som landslaget med framgång kämpar sig framåt i VM-turneringen i Ryssland har en gammal VM-hjälte tagit sig till Öland. Thomas Ravelli, som besöker Böda Sands VM-vecka, är imponerad av dagens landslag.
– Jag är full av förundran att de har den här känslan av gemenskap.
FOTBOLLS-VM • Publicerad 5 juli 2018
Thomas Ravelli spelade fotbollsgolf i Böda på torsdagen.
Thomas Ravelli spelade fotbollsgolf i Böda på torsdagen.Foto: Johan Björling

Få i Sverige vet mer om vad ett framgångsrikt VM innebär än Thomas Ravelli. Den gamle målvakten är Sveriges näst meste landslagsman i fotboll genom tiderna och en av förgrundsgestalterna när landslaget tog brons i USA 1994. Nu besöker han Böda Sand där han bland annat ska föreläsa och delta i olika bollrelaterade aktiviteter mellan torsdag och lördag.

Han kommer även att titta på kvartsfinalen mellan Sverige och England på lördag eftermiddag. Och han är imponerad av landslagets framfart.

Annons

– Sverige har överraskat. Men jag sa redan före VM att eftersom deras försvarsspel fungerar så himla bra så kommer målen. Det är ju fantastiskt att det går så bra som det gör. Jag är full av förundran att de har den här känslan av gemenskap.

Enligt Ravelli är det inte bara Sverige som visar upp ett imponerande försvarsspel i den här VM-turneringen.

– Rent fotbollsmässigt känns det som att försvarsspelet är viktigt igen. Det är de lagen som har en bra defensiv och bra uppställning, med fyrbackslinje och som täcker zoner, som går bra, säger han.

– Sedan har jag gjort reflektionen att de lag som haft någon slags fixstjärna som Messi eller Ronaldo – det funkar inte längre att ha en spelare att bygga laget kring. Det känns som att det är LAGEN, som Uruguay, Belgien och Ryssland som går bra.

Och så Sverige så klart. Även om många påminner honom känner han själv att det finns klara paralleller med sommaren för 24 år sedan.

– Det är ju att vi också var ganska nederlagstippade då. Sedan är det ju själva laget och lagsammanhållningen. Inte sättet att spela direkt, för vi var väl lite mer offensiva än vad de är nu. Kedjespelarna med Brolin, Dahlin och Kennet gjorde fler mål.

– Sen är det ju fantastiskt, för de säger ju att det är samma väder som 1994, säger han och kisar upp mot solen.

Att få chansen att uppleva en sådan här VM-stämning på hemmaplan är nytt för Ravelli.

– Den här haussen hemma uppfattade ju aldrig vi eftersom vi var där. Men nu förstår man ju.

– Det roliga är ju att de här barnen som inte upplevde 94 kan förstå sina föräldrar som upplevde det här då. Nu har de någonting att dela tillsammans.

Annons

Hur går det mot England då?

– Det kan gå hur som helst. Jag tror att bägge lagen har precis lika stor chans. De som gör första målet har ett överläge. Men säg 2–1 till Sverige då. Det blir säkert en straff igen, för tack vare VAR blir det ju ofta straffar. Så då gör väl Granqvist mål igen och så kanske Marcus Berg slår till.

Du tror inte att det avgörs på straffar då?

– Det har ju blivit det ett antal gånger nu. Jag vet inte, det verkar bli fler och fler straffavgöranden i VM. Ingen av lagen vågar släppa in någon boll, för då får de stryk känner de. Så man spelar väldigt försiktigt i förlängningarna. Förutom Japan då...

Ett av de kanske mest minnesvärda ögonblicken från VM 1994 var just ett straffavgörande mellan Sverige och Rumänien. När det var som mest dramatiskt gick han in i en bubbla.

– Jag var inne i den där känslan där allting funkade. Jag behövde inte ens tänka.

Några egna fotbollsrelaterade minnen har han inte till Öland. Men det har hans tvillingbror, Andreas, som har hus i Borgholm.

– Han satt ju här när vi spelade 1994 och dagen efter matchen mot Rumänien gick han ut på Storgatan i Borgholm med sina barn. Då var det någon som kom fram och frågade honom: ”Är du redan hemma?”

Thomas Ravelli tror på en 2–1-vinst för Sverige mot England.
Thomas Ravelli tror på en 2–1-vinst för Sverige mot England.
Thomas Ravelli.
Thomas Ravelli.
Johan BjörlingSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons