Annons

Växjös svar på Kevin Haglund om deras roller: ”Hälften är ett jäkla skådespel”

På onsdag möts Växjö och Kalmarsund för tolfte gången på ett års tid.
Lagen känner varandra väl och har tillsammans skapat en skarp rivalitet.
– Det är klart att det finns spelare som man retar sig på lite extra och man vet ju att det finns spelare hos dem som retar sig på mig, säger Växjös powerforward Jesper Sankell.
Innebandy, Svenska Cupen herr • Publicerad 25 januari 2023
Ett fysiskt spel och rakt på mål. Det är Jesper Sankells melodi.
Ett fysiskt spel och rakt på mål. Det är Jesper Sankells melodi.Foto: Mattis Andersson
Innebandy, Svenska Cupen herr

Växjö IBK-FBC Kalmarsund

Tid: Onsdag, 18.30.

Plats: Fortnox Arena, Växjö.

Matcherna mellan Kalmarsund och Växjö har blivit allt hetare ju längre tiden gått. I takt med att Kalmarsund krupit allt närmare sin Smålandsrival har spänningen mellan de båda SSL-klubbarna intensifierats. Att de mötts tolv gånger sista året har inte bidragit till att svalka ner relationen.

Jesper Sankell är en av Växjös alla landslagsstjärnor. Han listar Mullsjö som moderklubb men till och med han ser nu Kalmarsund som den värsta antagonisten.

Annons

– Förr var det Mullsjö som var vår värsta konkurrent, särskilt för egen del. Men nu känns det som att Kalmarsund har seglat upp som vår största konkurrent både vad det gäller kampen om medaljer och i matcherna i sig, säger landslagsforwarden.

29-åringen är lagkamrat i landslaget med Kalmarsunds Kalle Bending, Kim Nilsson och framför allt Kevin Haglund. Att en dag fira VM-guld tillsammans för att nästa vara bittra rivaler är speciellt.

– Jag har ju dels alla matcherna mot Kalmarsund. Men också en massa landskamper ihop med några av dem. Så det blir lite dubbelt. Ena stunden är man lagkamrat sedan tävlar man mot varandra nästa stund. Det har märkts en del i min och Kevins (Haglund) relation. Ju mer matcher och desto oftare vi spelar med varandra desto mer soft blir vår relation. Det är ganska svårt att hålla isär. Vad han än säger, Kevin, så blir det inte samma råa inställning längre. Det blir lite för starka band för att kasta det åt sidan för mig och Kevin.

När Växjö och FBC möts springer spelarna verkligen inte runt och är kamrater med varandra. En hel del glåpord kan höras på banan.

– Det är klart att det finns spelare som man retar sig på lite extra och man vet ju att det finns spelare hos dem som retar sig på mig. Men jag tycker att Kalmarsund är en klubb som kan skilja på sporten och det vid sidan av. Det är en hel del tuffa matcher, men efteråt är det alltid ett handslag. Det är en sund inställning.

Tuffa dueller på planen. Men sedan ska man kunna tacka varandra och lägga intrigerna bakom sig, tycker Sankell.
Tuffa dueller på planen. Men sedan ska man kunna tacka varandra och lägga intrigerna bakom sig, tycker Sankell.Foto: Mattis Andersson

Kevin Haglund uppmärksammades senast lagen möttes efter att ha fått rött kort och varit inblandad i en rad situationer. Ofta är det ett sätt att få igång matchen. Sankell har en liknande roll i Växjö

– Jag vill väl också så klart ge mitt lag energi även om Kevin gör det på ett annat sätt. Lite som senast, då kände nog Kevin att det var dags att slå på den stora trumman. Vad han har gjort får stå för honom men det är ju beklagligt när någon skadar sig. Men jag vet att han har ett varmt hjärta och jag har svårt att se att han skulle göra något sånt med flit. Det blev många situationer senast och det slutade med ett rött kort för honom och han såg inte allt för ledsen ut när han klev ut därifrån. På något sätt fick han matchen dit de behövde få den.

Kevin Haglund var avstängd senast mot Pixbo. Det är han även i returen mot Växjö.
Kevin Haglund var avstängd senast mot Pixbo. Det är han även i returen mot Växjö.Foto: Mattis Andersson

Motståndarna brukar ha som plan att försöka få Sankell ur balans.

Känner du att du blivit bättre på att hantera det?

– Ja, i alla fall oftare. Sedan är det klart att jag också faller ur ramen ibland precis som alla andra. Jag vet om att jag har ögonen på mig och ofta blir jag straffad för mina misstag och för den jag är. Ibland ger det mitt lag fördelar och ibland nackdelar. Som till exempel mot Thorengruppen. Generellt har jag ögonen på mig mer.

Annons

Det är så, att du upplever att domarna har extra koll på sådana som dig och Kevin?

– Ja, absolut. Jag kan tycka att det blivit lite väl mycket. Senast vet jag att de (domarna) försvarade sig med att Kevin är en energispelare och att vissa saker då är mer okej. Den fördelen är det bara Kevin som får. Jag tycker nog att jag har åkt dit hårdare än vad jag borde ha gjort ibland. Jag får inga fördelar för att jag spelar med energi.

Senast fick Kevin Haglund precis som han ville när båda lagen fick två utvisningar var. Något som inte var så populärt i Växjö.

– Det borde landa i en större fördel för det laget som skött sig och att det ska bli en nackdel för det laget som inte gjort det. Men det spelar inte så stor roll. Vi spelar för att vinna på onsdag ändå. Att det blev kryss där gör inte så mycket.

Senast lagen möttes i SSL blev Sankell målskytt, men också utvisad.
Senast lagen möttes i SSL blev Sankell målskytt, men också utvisad.Foto: Mattis Andersson

Sankell betonar vikten av att det som händer på planen ska stanna där och inte hamna utanför planen. Att man måste kunna hålla det privata utanför. Det spelarna gör på planen gör de för att vinna.

– I mitt och Kevins fall så är hälften ett jäkla skådespel. Visst, ibland blir man sur på riktigt, men oftast är det bara ett spel för gallerierna. Det är ett sätt att ta den rollen man har.

I landslaget spelar Sankell och Haglund ofta i samma kedja. Det är en formation som lyckats få en egen identitet och roll i blågult. Där kan de dra större nytta av sina roller.

– Man är inte synad av domarna på samma sätt där. Det är därför vi fungerar bra internationellt. I Sverige ser dem igenom det vi gör och plockar en direkt. Det är svårare att vara den typen av spelare i Sverige än när vi är iväg med landslaget.

Lagen möts i en direkt avgörande semifinal under onsdagen. Då får matchen klara sig utan Kevin Haglund.

– Det är synd att han inte är med. Det är roligare när båda lagen kan ställa upp med det bästa de har. Men jag har förstått att han kommer att vara på läktaren så han kommer nog synas och höras ändå. Vi får se om man får höra något. Det kanske bara är jag som tycker om vår relation vem vet, haha.

Mattis AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons