Annons

Världstränaren gästar Öland: ”I padel måste du bli väldigt bra på tre-fyra saker”

Gabo Loredo är ett välkänt namn i padelsportens värld.
I måndags anlände den 37-årige mexikanen till Ekerum för att ge lektioner i två veckor.
– Efter Spanien kommer Sverige förmodligen att bli Europas största padelland, säger han.
Padel • Publicerad 8 juli 2021 • Uppdaterad 16 juli 2021
Gabo Loredo jobbar för anläggningen RQT i Stora Wäsby, norr om Stockholm. Under vecka 27-28 är den 37-årige världstränaren på turné på Ekerum Resort.Foto: Magnus Jansson

Han inledde karriären som tennisspelare och var bland annat aktiv på ATP-touren. Det senaste decenniet har sedan Gabo Loredo blivit ett aktat namn inom padelsportens värld.

Mexikanen har åkt jorden runt och samlat på sig en diger meritlista både som spelare och coach.

Annons

Nu är 37-åringen på Öland.

Världstränaren håller lektioner på Ekerum fram tills slutet av nästa vecka. Besöket sker i ett samarbete med anläggningen RQT i Stora Wäsby, norr om Stockholm, som gör nedslag på olika platser runt om i landet under sommaren.

– Normalt sett arbetar jag i Stockholm, för RQT. Jag brukar vara 15-20 dagar i Stockholm, sedan åker jag tillbaka till hemmet i Spanien. Det blir Öland fram till 18 juli.

Jag läste att du har en ”unik” lärometod. Vad innebär det egentligen?

– Jag är väldigt lojal till vad jag lär ut. Jag ser mig själv som en tränare som har hittat en väg att få människor att förstå spelet på ett väldigt enkelt sätt. För mig är padel en enkel och upprepande sport. Väldigt strukturell. Spelar man på rätt sätt är det faktiskt inte särskilt spännande, eftersom det är mycket A, B, C och D. I padel måste du bli väldigt bra på tre-fyra saker – sedan mynnar allt ut i ett avgörande.

Vilka punkter handlar det om?

– I huvudsak är jag väldigt ivrig att alltid lära ut hur man försvarar sig. Jag tror att om man har ett starkt försvar så kan du bli en väldigt stabil padelspelare. Fotarbetet, exempelvis, är också en sak som jag önskar att fler tränare skulle uppmärksamma. Hur man rör sig, förflyttar fötterna, axlarna och höfterna. Det ägnas inte tillräckligt mycket fokus på det. Sedan hur du kontrar, och lär känna väggarna.

– Avslutningsvis handlar det om att vara konsekvent. Det är ett spel som man kan vinna tack vare misstagen från din motståndare. Alla sporter är inte så.

Gabo Loredo.Foto: Magnus Jansson

Loredo var involverad i det svenska landslaget för ett par år sedan. Redan då fick han upp ögonen för Sveriges frammarsch inom sporten. Han gillar vad han ser.

– Jag tycker att ni är på rätt väg. Efter Spanien kommer Sverige förmodligen att bli Europas största padelland.

Annons

– Något som jag verkligen uppskattar, rent affärsmässigt, är att ni inte har gått in i det här ”lågpriskriget”, som vi har gjort i Spanien. Där ingen tjänar pengar längre. Här håller man standarden. Standarden på banorna är hög, priset är högt och alla kan tjäna på det.

Vilket är det vanligaste misstaget som en simpel amatör gör ute på banan, enligt dig?

– Positioneringen. Det är ganska komplext, för det är inte så svårt att förstå. När du ska försvara dig så handlar det egentligen bara om en position. Men tittar du på en match på amatörnivå så är spelarna överallt. Man måste öva på de enkla sakerna så att det sitter i ryggmärgen. Då kommer man inte behöva tänka på de sakerna när man spelar.

Loredo har inte haft särskilt mycket att göra den här förmiddagen, innan ÖB-sporten träffar honom vid lunchtid.

– Varje dag är lite olika. Men jag är inte så uppbokad som jag är i Stockholm. Där kan vi ibland göra tolv timmar om dagen på banan, men jag är också ganska känd för att vara lite galen på det sättet. Jag kan ta många timmar, utan att droppa i fokus.

– Här blir det kanske fem-sex timmar. Men jag gillar det. Det finns utrymme att göra mycket annat, träna på egen hand. I dag tänkte jag spela lite golf också.

”I huvudsak är jag väldigt ivrig att alltid lära ut hur man försvarar sig. Jag tror att om man har ett starkt försvar så kan du bli en väldigt stabil padelspelare”
Gabo Loredo
Magnus JanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons