Annons

Vårens flippar och floppar i öländska fotbollen

En vårsäsongen som började alldeles strålande, överraskande bra på många fronter. Sedan lite formsvackor. Men vi sammanfattar trots allt en fin inledning på säsongen för flertalet öländska lag!
Fotboll • Publicerad 22 juli 2018
Två lag som överträffat våra förväntningar: Matilda Abramssons RM och Ofelia Medhammars Färjestaden.
Två lag som överträffat våra förväntningar: Matilda Abramssons RM och Ofelia Medhammars Färjestaden.

Division 1, dam

Färjestadens GoIF

Annons

Förhandstips: 6:a

Nuvarande placering: 3:a

Kommentar: Något tveksam start – sedan som en raket i tabellen. Kliver in i sommaren med en imponerande form. Sex vinster på sju matcher. Hade inte Borgeby varit helt suveräna i toppen hade vi säkert kunnat få en rafflande kamp med öländsk chans på serieseger till hösten. Måltorkan från förr höll i sig några matcher i början – sedan har FGoIF imponerat åt båda håll.

Division 2, dam

RM IF

Förhandstips: 8:a

Nuvarande placering: 4:a

Kommentar: Stora överraskningen på damsidan. Det sprudlar om självförtroende numera i RM, var till och med på vippen att rubba FGoIF i ÖM. Med orubblig inställning, presspel och vinnarmentalitet ser laget knappast ut att vara nöjda som fyra utan sikta mot pallen – och bli bästa öländska lag i serien.

Glömminge–Algutsrums IF

Förhandstips: 2:a

Annons

Nuvarande placering: 2:a

Kommentar: Känslan är att GAIF haft det tufft under våren med få spelare, inte lika heta som senaste åren framåt och en del oväntade poängtapp. Faktorer som gör det ännu mer imponerande att laget ändå parkerar på andraplatsen i serien. Högstanivån är skyhög. Om laget har tillgång till de bästa spelarna i viktiga matcherna så blir hösten ännu bättre.

Division 3, dam

Mörbylånga GoIF

Förhandstips: 3:a

Nuvarande placering: 1:a

Kommentar: Imponerande vår minst sagt. Mörbylånga fortsätter vara oerhört täta bakåt. Sju insläppta på tio matcher. Men det som sticker ut ännu mer är målfacit framåt. 34 baljor. Hur är det möjligt för ett lag som enligt uppgifter från visst håll bara slår långbollar?! Blir en hård kamp om serieledningen här med flera jämnstarka lag i toppen.

IFK Borgholm

Förhandstips: 2:a

Nuvarande placering: 4:a

Annons

Kommentar: En bra placering men ändå lite sämre än väntat, har inte riktigt haft den kontinuitet vi trodde. Varierar lysande och svaga insatser. Krävs en formidabel höst om kvalet uppåt ska vara möjligt, för toppkonkurrenterna bjuder knappast på några onödiga poängtapp som det verkar.

Division 3, herr

Glömminge–Algutsrums IF

Förhandstips: 6:a

Nuvarande placering: 6:a

Kommentar: GAIF överträffade alla förväntningar vi hade första nio matcherna av säsongen. Lagt mönstrade ett vattentätt försvar, lyckades vinna flera jämna kamper och var med och högg om serieledningen. Sista tre var det tyvärr precis tvärtom. 1–11 i målskillnad och fast förankrade i mitten nu. Fortfarande en bra placering som nykomling men vill till att GAIF badar av sig den kletiga formen. Klar potential att slå vårt tips.

Division 4, herr

Färjestadens GoIF

Förhandstips: 4:a

Nuvarande placering: 6:a

Annons

Kommentar: Samma scenario som med GAIF. Kliver in i sommaren med fyra raka utan vinst. Nu har avståndet till kvalplats uppåt dock växt till elva pinnar. Till kval neråt är det bara tre. Dock ska sägas att sista matchen mot serieledaren Pukeberg visar att laget hör hemma på övre halvan. FGoIF är ett oerhört samtrimmat spelförande gäng när de är som bäst.

Division 5, herr

RM IF

Förhandstips: 3:a

Nuvarande placering: 1:a

Kommentar: Vårens suverän utan tvekan. 12 raka utan förlust. sex raka segrar. Och de har kommit på så många olika vis, om inte spelet har funkat så har laget krigat ner motståndet och avgjort på en frispark i slutminuterna. 31 mål framåt visar att laget hittat målformen. Samtidigt är laget fortfarande tätast i hela serien bakåt. Men fortfarande knallhårt i toppen med Torsås/Norra tång!

Böda/Högby

Förhandstips: 6:a

Nuvarande placering: 7:a

Kommentar: Sett till senaste nio matcherna har laget varit bättre än vi trodde. Men hade en blytung start där tränare Marcus Stark konstaterade att det knappt var division 7-nivå. Har sedan stått för en imponerande klättring trots en måltorka nästan i nivå med de öländska sädesfälten. Nu till hösten kan det istället bli division 4–nivå med Victor Byström som ett stekhett förvärv. Bara fyra pinnar upp till kvalplats.

Annons

SSG IF

Förhandstips: 9:a

Nuvarande placering: 4:a

Kommentar: Det lag som överraskat oss mest i den här serien. Förra året slaravade laget bort givna segrar á la Japan i fotbolls–VM gång på gång. Har visat ruskigt mycket bättre försvar och psyke i år. Avbräck med Gustav Anderssons knäskada – men visst brukar Martin Gust hitta målformen först till hösten?

IFK Borgholm

Förhandstips: 8:a

Nuvarande placering: 8:a

Kommentar: Positiv start – inte helt ovanligt som nykomling – och sedan en svacka innan sommarlovet för det här unga gardet. Tre poäng ner till strecket nu. Högstanivån är tillräcklig för övre halvan men krävs att laget själva inser det. Försvaret måste tätas igen. Antingen slutar man släppa in tre–fyra mål per match eller så får Edin ta ett lån och värva in Mbappé.

Division 6, herr

Mörbylånga GoIF

Annons

Förhandstips: 1:a

Nuvarande placering: 2:a

Kommentar: Riktigt stark avslutning med sex vinster på sju matcher. Det unga gardet har verkligen hittat stilen ihop med några föredömliga, rutinerade pjäser såsom skyttekung Huseinovic framåt och kapten Karlsson bakåt. Hade varit i serieledning om inte säsongen startats så svagt och inte Ljungbyholm överraskat oss med råge.

Hulterstads AIK

Förhandstips: 5:a

Nuvarande placering: 4:a

Kommentar: Bara en placering bättre än vi tippade men känns som ett betydligt större utropstecken än så. Har redan nästan dubbelt så många poäng som ifjol. Bara en poäng upp till Mörbylånga och Sigfrid på kvalplats uppåt. Och då är ändå känslan att laget har sparkapital framåt, målskyttet har inte riktigt kommit igång. Det blåser på Kvarnvallen och HAIK är en tornado i division 6.

Persnäs AIF

Förhandstips: 4:a

Kommentar: Nuvarande placering: Har inte riktigt kommit upp i den nivå vi trodde. Kändes som att det unga lagt skulle kunna överraska och hugga om en plats på pallen, har nu åkt på ett par riktiga käftsmällar istället mot topplagen. Men vi vet att potentialen finns hos Luks lakejer och gissar att de blir höstens lag istället.

Annons

Högsrums FF

Förhandstips: 10:a

Nuvarande placering: 10:a

Kommentar: Hade en oerhört svår försäsong med få spelare och tränarbyte. Fick ihop det imponerande bra efter förutsättningarna. Är framför allt på slutet so siffrorna runnit iväg ordentligt. Ser tyvärr ut att bli svårt att undvika sistaplatsen men visst kan laget plocka några poäng till hösten.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons