Annons

”Två till tre miljoner” – årets idrottssponsor är från Öland

Marabou och Swedbank fick stå i bakgrunden.
Årets idrottssponsor 2023 är Ica Supermarket i Borgholm.
– Jag är så stolt, diplomet hänger snyggt på väggen här nu, säger Ica-handlaren Richard Teern.
Idrott • Publicerad 24 februari 2024 • Uppdaterad 2 mars 2024
Felix och Richard Teern tillsammans i Stockholm med priset de fick ta emot.
Felix och Richard Teern tillsammans i Stockholm med priset de fick ta emot.Foto: Sören Andersson

Sport & Affärer nominerade i början av året tre kandidater som hade chansen att vinna priset som årets idrottssponsor i Sverige 2023. Med på den listan fanns Ica Supermarket från Borgholm tillsammans med de två nationella jättar.

– Jag har krigat i nomineringarna med Swedbank och Marabou, för mig är det helt otroligt, säger Teern.

Annons

Men så jättekonstigt kanske det inte är. Richard Teern har nämligen gjort sig känd för att tillsammans med sin Ica-butik synas i mångt och mycket överallt i idrottssammanhang.

– Jag syns ju på rätt många idrottsklubbar. I Borgholms kommun har jag näst intill varje förening, alla fotbollsföreningar.

Så om någon förening inte sponsras, då kan de höra av sig?

– Då kan man höra av sig, för där vill jag vara.

Att det fullkomligen sprutar ut pengar från Ica-butiken till föreningar runt om i landet är inte bara för skojs skull. Teern ser en stor mening med sitt engagemang.

– För mig är det väsentligt viktigt att idrottsföreningar mår bra. De gör en samhällsinsats som är viktig och blir ännu viktigare över tid med de problemen som finns idag med integration, sysselsättning och för att få folk att röra på sig.

– Kan det generera effekt hos föreningar, så är det bra för mig.

Men det är inte bara våra lokala föreningar som stöttas. Teern syns också hos andra, större klubbar.

– Mina kunder finns ju i hela Sverige, så då måste man vara i Stockholm, Vetlanda, Växjö, Karlskrona, Målilla och allt vad det heter.

Richard Teern engagerar sig också i flera styrelserum. Bland annat i FBC Kalmarsund och IFK Borgholm.
Richard Teern engagerar sig också i flera styrelserum. Bland annat i FBC Kalmarsund och IFK Borgholm.Foto: Mattis Andersson

Att bli en del av idrottsgemenskapen genom sitt engagemang är också något Teern värdesätter.

Annons

– Jag satt med Bitte Börjesson i torsdags förra veckan och gjorde klart med ytterligare tre år. Där är kul när man kommer dit, så blir man alltid väl bemött. Folk säger ”tjena” och så är det också i elitklubbarna. Man kan bli välkomnad in i omklädningsrum till och med.

– Det kvittar om man är i Persnäs, Runsten eller var man än kommer så blir man väl bemött. Därför är det kul att synas ihop med dem.

När han tillsammans med sonen Felix var i Stockholm blev han chockad när det visade sig att hans Ica-butik i Borgholm vunnit framför Marabou och Swedbank.

– Jag trodde det var båg först. När jag var där och träffade massa kommuner och evenemang som fick priser så undrade jag nästan vad jag gjorde där. Jag är så stolt, diplomet hänger snyggt på väggen här nu.

Till sist, den stora frågan, hur mycket pengar är det varje år?

– Mellan två och tre miljoner varje år. Det är väldigt dyrt att synas ihop med vissa elitklubbar, där skär jag ner lite. Men inte en millimeter på det lokala, där är det snarare att jag ökar, där jag verkar och lever. Här har jag inga svåra diskussioner när vi gör upp, det är snarare att jag frågar om det inte finns något mer jag kan köpa.

Årets idrottssponsor

Juryns motivering:

ICA Supermarket Borgholm sägs lägga mer pengar på att stötta föreningslivet än vad alla andra ICA-handlare i hela Kalmar län gör tillsammans. Butiken och dess ägare Richard Teern sponsrar allt från lokala lag på Öland till Hammarby Bandy, IK Oskarshamn, Växjö Lakers och Vetlanda BK. En lokal butik med ett pulserande idrottshjärta som syresätter mer än en hel region.

”Det kvittar om man är i Persnäs, Runsten eller var man än kommer så blir man väl bemött. Därför är det kul att synas ihop med dem.”
Richard Teern
Mattis AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons