Annons

Torkan bränner ut fotbollsöland: ”Värsta på mina 45 år”

– Känns fel att vattna när djuren behöver det mer.
– Värsta torkan sedan 1959.
– Solvallen är totalt nedbränd.
Successivt dör gräset på de öländska fotbollsplanerna i extremvärmen.
Fotboll • Publicerad 17 juli 2018 • Uppdaterad 19 juli 2018
Bernt–Johan: ”Det här är värsta torkan sedan 1959. Den sommaren var jag 13 år och lärde mig simma helt själv. Det var inte dåligt. Sedan kom det mycket vatten året efter och blev rötår.”
Bernt–Johan: ”Det här är värsta torkan sedan 1959. Den sommaren var jag 13 år och lärde mig simma helt själv. Det var inte dåligt. Sedan kom det mycket vatten året efter och blev rötår.”

Djur och natur far illa. Det finns grader i helvetet den här sommaren.

– Vattnet börjar ta slut i den damm vi har och det känns fel att vattna för mycket nu när djuren behöver det mer. Det är viktigare än fotboll, konstaterar Per Börjesson som sköter Glömmingelunden.

Annons

Det är en av få planer på Öland som får en hel del skugga tack vare träden runt omkring.

– Men den blir nästan lika uttorkad ändå, för träden i sin tur drar vatten. Lite grön är planen fortfarande men stora delar är bruna, säger Per.

– Det funkar ju att spela och blir väl bara till att gilla läget till hösten. Gräs har en förmåga att överleva allt men hur det kommer påverkas är svårt att säga med en torka som är bland de värsta på hundra år.

Planen uppe i Persnäs tillhör de som torkat fullständigt.

– Solvallen är totalt nedbränd, bekräftar PAIF:ens Bernt Johansson.

Han har en vattengrop på sin egen mark men har inte bevattnat något.

– Jag har två tunnland potatis också att sköta. Nu hjälper det inte att vattna ändå, säger Bernt–Johan som kan addera lite perspektiv till rådande läget.

– Det här är värsta torkan sedan 1959. Den sommaren var jag 13 år och lärde mig simma helt själv. Det var inte dåligt. Sedan kom det mycket vatten året efter och blev rötår.

En av de planer som ser bättre ur är Runvallen.

– Jag kan tänka mig att det är Ölands finaste till hösten. Jag lägger ner hjärta och själ i det här, det är sällan någon som talar om för mig hur bra planen är men Emmaboda sa att det var den bästa de spelat på här senast, säger Kenneth Sandgren.

Annons

– Än så länge har vi vatten så att vi kan hålla planen levande. Sedan tillför jag specialgödning så att gräsrötterna ska växa nedåt.

Även vid San siro har klubben en egen damm.

– Jag vette satan om det klarar sig mycket längre. Det brukar aldrig sina där men det var sju meter djupt när sommaren början men nu är det nere på en och en halv meter. Planen är ändå hyfsad än så länge, säger Göte Johansson.

Vi tar oss söderöver ytterligare en bit. Till Björkvallen.

– Det här är det värsta jag varit med om under mina 45 år i klubben, säger SSG:s Kenneth Alfredsson.

– Den blev sönderbränd redan i maj och nu är det rena savannen här.

Han konstaterar att det brukar komma hyggligt med regn fram till midsommar – men inte i år. Och för att det ska bli bra nu måste det komma olika typer av regn i olika perioder.

– Ett skyfall rinner ju bara av planen som det är nu. Risken finns ju att om man börjar springa på planen så river man upp de får rötter som finns så att det bara blir jord kvar till hösten. Men vi ska inte klaga, lantbrukarna har det värst.

Vi tar en lägesrapport även från Mörbylånga – som har förmånen sedan några år tillbaka ha en vattenledning kopplad från Kalmarsund där det pumpas upp bräckt vatten, alltså inte kommunalt.

– Vi har faktiskt en kanongrön plan. Den är så fin att man kan tror att den är konstgjord. Men det är mycket jobb som ligger bakom, vi vattnar dygnet runt. Jag tror tjejerna som kommer imorgon och ska träna till ÖM kommer bli chockade så bra den är, säger Hasse Jansson.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons