Tog sin andra seger i Löttorpsvarvet: ”Öppnade väldigt hårt”

Andra terrängsegern på tre dagar och ett nytt personbästa. Det blev resultatet för Christofer Fogel när Löttorpsvarvet avgjordes på tisdagen.
– Jag gillar verkligen att tävla på Öland, säger Högby-löparen.
FRIIDROTT • Publicerad 25 juli 2018
Högby-löparen Christofer Fogel vann för andra gången Löttorpsvarvet och även sin andra terrängseger på tre dagar på norra Öland.Foto: Högby IF

Det duggar tätt mellan terrängloppen på norra Öland just nu. I lördags Hornsjön Runt och på tisdagen var det Löttorpsvarvet som gällde. 193 löpare deltog i loppet som sträcker sig 6,22 kilometer för dam- och herrklassen över fina strandängar, medan barn- och ungdomslöparna sprang 1440 eller 820 meter.

Precis som i lördags var det varmt, med temperaturer närmare 30 grader för löparna. Och exakt som i Hornsjön Runt vann hemmalöparen Christofer Fogel herrklassen före Emil Jansson från FK Studenterna.

Christofer, som vann loppet 2015, inledde hårt och redan efter 500 meter där löparna tog sig över en stätta vid en stenmur drog han ifrån övriga fältet.

– Jag gick för att förbättra min tid. Jag vann ju 2015 och tänkte att jag skulle få en bättre tid den här gången. Nu var det ganska varmt, men jag lyckades förbättra med några sekunder i alla fall.

Tiden blev 21:26, vilket var tre sekunder snabbare än 2015 – och det var en bedrift med tanke på värmen. Och Christofer är överlag nöjd med loppet.

– Jag öppnade väldigt hårt och ledde väl i princip från start till mål, så det gick väl rätt bra. Det är ett kul lopp, jag gillar den här terrängen som är i loppet där det är rätt knicksigt och så.

Du verkar vara i bra form eftersom du vann Hornsjön Runt för några dagar sedan också?

– Ja, jag har tränat på ganska bra en period nu och är nog i den bästa form jag har varit i faktiskt. Hornsjön Runt var riktigt roligt måste jag säga. Det var någon som rekommenderade det och trodde att det skulle passa mig, för jag gillar när det är lite terräng och obanat så där. Så det kommer jag springa igen.

Christofer Fogel bor normalt sett i Stockholm och tävlade inte så mycket förra året, men i vintras pratade han med Calle Nilsson när han tränade med Högby IF och kommer springa för klubben framöver.

– Ja, jag gillar verkligen att tävla på Öland, särskilt i de här terrängloppen. Nästa år blir jag veteran och då kan jag springa lite mer veteran-SM och sådana grejer också, så det ser jag fram emot.

På damsidan vann Lina Andreasson, Eksjö Södra IK, på tiden 24:32, vilket var drygt två minuter snabbare än tvåan Sara Källbäck från Böda Sand.

Tävlingsledaren Calle Nilsson var nöjd med antalet deltagare i årets upplaga, trots att det var nästan 100 färre startande i år jämfört med rekordåret 2017.

– Det är det här med värmen, man tänker att det kanske blir lite försiktigt med anmälningsintresset. Men det funkade bra. Det kom ändå nästan 200 löpare till slut, så det var mycket efteranmälningar.

Värmen som låg runt 30 grader krävde en extra vätskedepå som hjälpte löparna under loppet.

– Normalt sett dricker man ingenting under det här loppet, men här drack även de i täten när de varvade, säger Calle.

Lina Andreasson, Eksjö Södra IK, vann damklassen före Sara Källbäck från Böda Sand..Foto: Högby IF