Annons

Stor vurpa i Vätternrundan – två med ambulans

Olyckan var framme två gånger för Färjestadens motions SUB–grupp i Vätternrundan. En av klubbens deltagare är fortfarande kvar på sjukhus.
– Det kunde gått betydligt värre än så här, meddelar Tomas Larsson.
Cykling • Publicerad 17 juni 2019
Färjestadens motion råkade ut för en otäck olycka knappt halvvägs in i Vätternrundan. Bilden är från ett annat tillfälle.
Färjestadens motion råkade ut för en otäck olycka knappt halvvägs in i Vätternrundan. Bilden är från ett annat tillfälle.

– Första incidenten var i en uppförsbacke, någon bromsar in så att en av våra cyklister kör på ett bakhjul men lägger sig mest ner bara då det nästan står still. Ingen personskada att tala om. Däremot kör någon på hans cykel så att en del går sönder så att han senare får bryta.

Nästa incident skulle bli värre. Det var 14 mil in i Vätternrundan, strax efter depå Fagerhult. Två personer fick åka med ambulans till sjukhuset i Jönköping efter en stor vurpa.

Annons

– En rejäl smäll i en nedförsbacke. Med fart på cirka 45 kilometer i timmen fick en av våra cyklister ett kast med styret så han for in i en annan av våra cyklister. Båda gick i backen och drog med sig två utomstående men de kunde cykla vidare, ambulanser tillkallades, berättar Tomas Larsson, ordförande och gruppledare i Färjestadens motion.

– En av killarna piggnade till så bra att vi kunde hämta honom och dagen efter. Visserligen mörbultad men han kunde själv köra hem sin husbil. Den andra har transporterats till sjukhuset i Kalmar och jag kan inte uttala mig om honom. Vid medvetande i alla fall. Det kunde gått betydligt värre än så här.

Färjestadens motions SUB–grupp hade siktet inställt på att gå under nio och en halv timme.

– 23 av 26 gick i mål. På grund av allt som hände så var ju total tiden vi tänkt körd ovidkommande en sån här gång.

Tomas Larsson gjorde sin 44:e Vätternrunda.

Har det blivit farligare att cykla Vätternrundan?

– Olyckor har jag sett i alla år, nu är man lite färgad av att vi själva var inblandade i en. Men att det skulle vara fler kan jag säga att det inte finns belägg för. Det är olika från år till år. Blir det regn brukar cyklisterna lugna ner sig lite, säger Tomas.

– Men brist på respekt både hos cyklister och bilister kan jag säga att vi upplevde. Men vår vurpa hade inget med brist på respekt att göra utan ren olyckshändelse.

ÖB–sporten skrev i lördagens tidning om Carl–Johan Ekelunds jakt på det öländska rekordet i Vätternrundan. Cyklisten från Borgholm CK gick i mål på tiden 6.54 och var därmed sex minuter från att slå rekordet.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons