Annons

Simmade över Kalmarsund: ”Vill visa att det går att göra en livsstilsförändring”

Genom att simma över Kalmarsund vill Mikael Orrebrink från Färjestaden uppmuntra människor i svåra livssituationer att våga ta steget och visa att ingenting är omöjligt. Efter den 6 kilometer långa simturen från Kalmar till Färjestaden hade han ont i armarna.
– Men i övrigt var det en fantastisk tur över med skönt i vattnet.
TRIATHLON • Publicerad 20 juli 2018
Mikael Orrebrink var både trött och nöjd när han kom i land i Färjestaden.
Mikael Orrebrink var både trött och nöjd när han kom i land i Färjestaden.Foto: Johan Björling

Strax efter klockan tio på fredagsförmiddagen klättrade han i land på badstegen vid Färjestaden badplats, mitt bland solbadande turister. Mikael Orrebrink hade då simmat i drygt två timmar över Kalmarsund med start vid Kalmarsalen i Kalmar. Med sig i en följebåt hade han sin bror.

Anledningen till den krävande simturen är att motivera människor med beroendeproblem till livsstilsförändringar.

Annons

– Jag vill försöka visa folk att det faktiskt går att göra en livsstilsförändring och att det finns hjälp att få. Att våga be om hjälp är väl det absolut viktigaste, säger Mikael som själv levt i ett långvarigt drogmissbruk.

Men sedan tio år är han nu fri från missbruket och vill genom olika initiativ motivera andra med drogproblem att försöka göra en förändring.

– För mig själv som beroende var just det det absolut svåraste, att våga be om hjälp och inte förlita mig på drogerna. Det tog många år för mig innan jag vågade ta det steget fullt ut. Det är väl det jag vill få fram: kan jag göra den förändringen som jag har gjort, då kan vem som helst bli drogfri och göra den livsstilsförändring som krävs för att överleva.

Genom sin Facebooksida ”Våga bli drogfri” hoppas han kunna hjälpa folk som har problem med missbruk.

– Man får gärna höra av sig dit och be om råd och hjälp. Det är min största motivation – att försöka inspirera och motivera någon.

Simturen över Kalmarsund gick trots starka strömmar på sina håll relativt smärtfritt, även om det kändes i armarna när han klev upp ur vattnet.

– Värmemässigt var det varmare än vad jag trodde att det skulle vara. Jag hade både strumpor och handskar på mig i början men det gick inte, det blev för varmt. Men i övrigt var det en fantastisk tur över. Skönt i vattnet och brorsan bredvid i följebåten...

Vad är den största utmaningen med att simma så här?

– Strömmarna och vågorna skulle jag säga. Nu är det så varmt i vattnet så det är ju ingen utmaning värmemässigt. Men hade det varit några grader kallare så hade det varit lurigare. Även om man tror att 20 grader är varmt så blir man nedkyld efter 2,5 timmar i vattnet. Och så båtar så klart, men vi låg bredvid rännan och brorsan har varit med och paddlat bredvid.

Målet för Mikael är att genomföra en svensk klassiker nästa år. Men först är det Ironman som gäller senare i sommar. Då ska han genomföra sin första fulldistans i tävlingen.

Annons

– För fem år sedan ungefär kände jag att jag behövde göra någon förändring för jag vägde då 115 kilo. Och i Kalmar har Ironman gått i många år, så då kände jag att triathlon är något häftigt som jag ville prova på.

Mikael hade sin bror med sig i en följebåt under simturen över Kalmarsund.
Mikael hade sin bror med sig i en följebåt under simturen över Kalmarsund.
Johan BjörlingSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons