Annons

Mattis Andersson: ”Detta är något som på allvar kan hota den lokala fotbollen”

Det Svenska Fotbollförbundet har tagit beslutet att förbjuda ungdomar under 15 år att få spela seniorfotboll från och med 2025.
Nu brinner det i mitt lokalbollshjärta.
För detta är illa – riktigt illa.
Mattis AnderssonSkicka e-post
Fotboll • Publicerad 28 november 2023
Mattis Andersson
Detta är en personligt skriven text i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Varför ska inte Buster Börjesson i GAIF, tillsammans med sina föräldrar och ledare, få ta beslutet om när, hur eller var han ska få spela fotboll?
Varför ska inte Buster Börjesson i GAIF, tillsammans med sina föräldrar och ledare, få ta beslutet om när, hur eller var han ska få spela fotboll?Foto: Kalle Karlsson

Det är inte bra när Kalmar FF dammsuger regionen på de unga talangerna. Ofta är vägen via den mindre föreningen den bästa, där talangen får vara stjärnan i laget och kanske till och med hinner med att få lite seniorerfarenhet innan nästa steg ska tas och vederbörande ska kunna blomma ut till morgondagens stjärna.

Så brukar det låta – när det ska förklaras hur de svenska elitfotbollsspelarna växer fram – som ofta kommer från de mindre orterna.

Annons

Rasmus Elm spelade seniorfotboll innan han ens var tonåring. De öländska talangerna Sebastian Nilsson och Gustav Engvall har även de erfarenheter från seniorspel innan de var 15 år fyllda.

Men nu är det stopp för talangerna på glesbygden – för att pamparna på Svenska Fotbollförbundet, i Stockholm (!), har bestämt det.

Absolut, det är kanske rimligt att en tjej eller kille ute i Enskede borde ägna sig åt att spela fotboll med och mot jämnåriga istället för att roffa sig in i det lokala division 5-laget som byter om hemma, inte har en egen hemmaplan och ingen bryr sig om (ja, det är så den lokala fotbollen ser ut i Stockholm).

Men Sverige är ett stort land, som sträcker sig utanför de tätbebyggda områdena där det finns ett 14-årslag runt varje knut.

Häng med nu. Det är alltså fotbollens högsta höns i landets enda miljonstad som tar ett beslut som drabbar öländska, småländska och massvis med andra föreningar runt om i Sverige. Så gravt att det i förlängningen kan hota dess existens.

Om denna regeln hade funnits för 20 år sedan så hade Berlinbragden där Rasmus Elm satte 4-4 mot Tyskland på stopptid aldrig ens ägt rum. Jag vill hävda att vägen som Broakullasonen gick, genom att spela fotboll på lokal nivå i ung ålder, var smått avgörande för att han skulle kunna bli den gudabenådade spelaren han senare blev.

”Närmaste fotbollslag i deras ålder, när flera kompisar istället sitter och spelar Playstation, är ofta flera mil bort.”
Mattis Andersson

Dessutom – att elitfotbollen påverkas är långtifrån det värsta. Det är nämligen den lokala fotbollen, främst på damsidan, som detta slår mot som hårdast.

Hur i hela fridens namn ska alla fotbollsmogna 14-åringar ute i bushen kunna spela fotboll om de inte kan lira i bygdens uppsamlade kraft som ofta är ett seniorlag på lägre nivå. Närmaste fotbollslag i deras ålder, när flera kompisar istället sitter och spelar Playstation, är ofta flera mil bort.

I de lokala damlagen finns många spelare som är framstående innan de fyllt 15 år. Sigrid Bertilius i Borgholm var tongivande redan när hon var 13 år gammal.
I de lokala damlagen finns många spelare som är framstående innan de fyllt 15 år. Sigrid Bertilius i Borgholm var tongivande redan när hon var 13 år gammal.Foto: Kalle Karlsson

Detta är ett beslut som underminerar föreningarna, ledarna och spelarnas egna beslut. Ute i föreningarna har vi personer som själva kan avgöra vem eller vilka som kan få spela i föreningens a- eller b-lag.

Jag är i grunden inget större fan av att 13- eller 14-åringar ska spela seniorfotboll i onödan om väldigt bra alternativ finns. Men nu är det så att det finns oerhört många 14-åringar som absolut kan spela på seniornivå. Jag ser inte vad som nu helt plötsligt skulle vara problemet? Har en handfull 14-åringar brutit benet för att de spelat mot Lasse, 40 år? Har de fått några men? Eller vad har hänt?

Annons

Nej, tänk om och tänk rätt. Beslut om att slopa resultat och eller tabeller var en sak. Detta är något som på allvar kan hota den lokala fotbollen. Jag kan räkna upp flera lag som går runt på att det finns 14-åringar som ställer upp. De lagen kommer inte finnas kvar länge till.

Nu hoppas jag innerligt att Smålands fotbollförbund tillsammans med andra distrikt tar fram högafflarna, går ihop och samman för att sätta ner foten. Förbundets regler och villkor ska verka för att hjälpa. Inte stjälpa fotbollen.

Annons
Annons
Annons
Annons