Annons

Personbästa gav JEM-biljett för Karlsson

Ett övertygande personligt rekord och en biljett till junior-EM i handen.
Lovisa Karlsson är så klart nöjd, men siktar redan mot nya nivåer.
– Det finns mer att ge i det mesta, känner jag, säger 19-åringen.
Friidrott • Publicerad 20 maj 2019
Lovisa Karlsson fortsätter att imponera under 2019. I helgens mångkamps-DM klarade hon kvalgränsen i sjukamp till sommaren junior-EM.Foto: Privat

Lovisa Karlsson följde upp sin imponerande inomhussäsong med en stark sjukamp i Italien för ett par veckor sedan, i anslutning till ett två veckor långt träningsläger

Ett misslyckat höjdhopp förstörde dock hennes totala resultat där, men mångkampstalangen tog ordentlig revansch vid helgens mångkamps-DM i Ljungby. Högby-friidrottaren slog personligt rekord i sjukampen och samlade ihop hela 5559 poäng.

Annons

Det gav dels ett DM-guld i både F19- och seniorklassen. Men framförallt så betydde serien att hon fixade kvalgränsen till junior-EM i Borås, som avgörs i mitten av juli.

– Mitt mål var att göra ungefär som jag gjorde i Italien, bortsett från höjden. Det började bra när jag ”persade” i häcken. Jag var mest nervös inför höjdhoppet, men efter att jag klarat ingångshöjden så kunde jag slappna av, säger Lovisa Karlsson.

Någon gren som kändes extra bra?

– Jag är nöjd med de flesta grenarna eftersom jag slog personligt rekord i det mesta. Men höjden har jag inte riktigt vågat i tidigare, så den är jag väldigt nöjd med nu. Och 800 meter.

Det var ett imponerande personligt rekord, som placerar henne som åtta genom tiderna i F19-sammanhang i Sverige. Men det var inte en sällsynt fullträff, enligt 19-åringen själv.

Hon känner att det finns mer att ge.

– Ja, det är det som är så skönt. Häcken kan bli snabbare, längden kan också förbättras, det finns mer att ge i det mesta, känner jag.

Junior-EM i Borås avgörs 18-21 juli och blir nu Högby-talangens stora punkt i säsongens tävlingskalender. Men först ska hon tävla i de nordiska mästerskapen i mångkamp, som avgörs 8-9 juni i Uppsala.

– Det blir nästa stora tävling. Jag kommer inte köra fler mångkamper förutom den, innan EM. Sedan kommer jag nog tävla i enskilda grenar där jag känner att jag behöver förbättra mig. I övrigt blir det mycket vila också.

Du fortsätter i samma spår som under inomhussäsongen. Vad är framgångsreceptet?

Annons

– Träningen har fortsatt att gå väldigt bra. Mycket sitter i huvudet också. Jag har mer motivation nu. Förra året gick det väldigt dåligt och jag tappade glädjen till slut.

– Jag är villig att träna på och satsa allt framöver, säger Lovisa Karlsson.

För Karlssons klubbkamrat, Linnea Hermansson blev det guld i F14-klassen, som avgjordes över sex grenar. Hermansson samlade ihop 3251 poäng.

I F15-klassen, även den beståendes av sex grenar, tog FIK Färjestaden-löftet Linnea Svanhall en bronsmedalj med sina 3676 poäng.

Magnus JanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons