Annons

Ostkusten laddar för hett SM: ”Måste vara försiktiga och prioritera”

Med bara några dagar kvar är det fullt upp för arrangörerna i Ostkustens Dressyrryttare. Det är inte första gången de får äran att arrangera ett svenskt mästerskap på Öland och som tidigare är det Aledals Ridcenter som är tävlingsplatsen. Men som alltid kräver det ett intensivt arbete av många ideella krafter.
RIDSPORT, DRESSYR • Publicerad 30 juli 2018
Lena Nilsson är en av ryttarna i Ostkustens Dressyrryttares lag. Hon får hemmaplan när SM avgörs på Aledals Ridcenter, en anläggning hon driver tillsammans med sin man Jörgen Nilsson.
Lena Nilsson är en av ryttarna i Ostkustens Dressyrryttares lag. Hon får hemmaplan när SM avgörs på Aledals Ridcenter, en anläggning hon driver tillsammans med sin man Jörgen Nilsson.Foto: Karolina Sörman

–Vi är glada att hela 17 lag är anmälda och att vi själva har ett lag, säger Pia Funkquist som är tävlingsledare.

Vad gör ni nu in i det sista?

Annons

– Alla tillfälliga boxar ska byggas upp, det är 68 hästar som ska stallas upp. Banorna ska byggas, vi ska bygga en ny läktare och en eventyta. På torsdag kommer de flesta hästarna mitt på dagen så då är det full rulle.

197 starter ska genomföras och det blir långa tävlingsdagar från fredag 3/8 till söndag 5/8. Isabell Mena-Berlin är pressansvarig för tävlingen och en av de som tagit fram viktig information till deltagarna. I Ryttarmeddelandet finns bland annat tydliga instruktioner om grillförbud och att man inte får spola av sina hästar med vatten. Deltagarna uppmanas att ta med en egen vattendunk.

– Vattensituationen är ju ansträngd på Öland så vi måste vara försiktiga och prioritera. Det är viktigt att se till att de som inte kommer härifrån vet om detta. Vi kommer att vattna banorna men i sista hand framridningen. Det är viktigt för oss att ta ansvar för det när vi har ett så här stort arrangemang, förklarar hon.

Hur påverkar värmen tävlingen och hästarna? Har ni fått vidta några åtgärder?

– Hästar är väldigt tåliga för värme, de tål mycket mer än människor. Om man tänker sig fälttävlan och distansritt så är det svårare. Det skulle vara för ryttarnas skull man måste ställa in i så fall. Veterinärens sunda förnuft får råda. Man ser till att de får vatten och salt. Klädselreglerna har lättats så att man inte måste ha kavaj i flera av tävlingsklasserna. Men i SM-klasserna måste man rida i kavaj, och det tycker jag att förbundet borde se över, förklarar Pia Funkquist, som också är veterinär.

– Vi får se till att det finns vatten till hästar och ryttare, funktionärer, det ska gå att klara av. Märker man att hästarna mår dåligt så ser alltid överdomare och tävlingsledare till att ha koll på detta. Jag tror att alla ryttare vill sina hästar väl och ingen vill tävla med en häst som inte mår bra. Detta är ju oavsett temperatur så jag ser ingen större risk med värmen. Det kanske regnar i helgen, man vet aldrig, tillägger Isabell Mena-Berlin och skrattar lite.

En som däremot påverkas lite extra av värmen är hästen Rostock. Tillsammans med sin ryttare Lena Nilsson ingår de i Ostkustens dressyrlag. De har dessutom hemmaplan i ordets rätta betydelse, eftersom Lena driver Aledals Ridcenter tillsammans med sin man Jörgen.

– Det är väldigt roligt att tävla på hemmaplan men det blir också en press. Jag ska försöka rida på den procenten som vi haft när det gått som bäst, förklarar hon.

I veckan som kommer väntar ett träningspass för Bo Tibblin och därefter anpassas ridpassen efter känslan.

– Jag får anpassa det lite efter hur det känns, jag måste spara på krafterna, säger Lena.

Annons

Hur påverkas din häst av värmen?

– Väldigt mycket, så det är ju inte de bästa förutsättningarna med den här värmen. Jag ger honom elektrolyter med salt och mineraler för att kompensera för att han svettas mycket. Han får andra fodersorter för återhämtning och uppladdning.

Hur laddar du själv upp?

– Dricker mycket, vätskeersättning, jag tänker på ad jag äter. Jag är inte så påverkad av värmen, jag känner mig laddad.

Det blir SM-kval på lördag och de fem bästa lagen går vidare till söndagens final.

Karolina SörmanSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons