Annons

Öländsk ridsport i förändring: ”Hårda toner som vi inte ville vara med om”

När årets tävlingssäsong drog i gång, dök det upp resultat från en nybildad ridklubb i listorna. Föreningen Ölands Sportryttare har lockat till sig en rad ryttare, både från fastlandet och Öland. En stor andel av klubbens licensierade tävlingsryttare tävlade tidigare för Ölands Ryttarförening. Vi ställde frågan om varför det har blivit så, till föreningarnas båda ordföranden; Kristine Kraaijenbrink från Ölands Sportryttare och Sofie Jacobsson, Ölands Ryttarförening.
Ridsport • Publicerad 25 april 2018
”Vi startade en egen klubb för det var lite hårda toner som vi inte ville vara med om”, förklarar Kristine Kraaijenbrink
”Vi startade en egen klubb för det var lite hårda toner som vi inte ville vara med om”, förklarar Kristine KraaijenbrinkFoto: sergio_kumer

Sofie Jacobsson är relativt ny på posten som ordförande i Ölands Ryttarförening och när hon kom in i klubben 2017, fans det en pågående konflikt att ta hand om. Styrelsen beslutade snart om vissa förändringar för att driva klubben vidare framåt.

– Vi har förändrat belöningssystemet i föreningen så att det inte bara är tävlingsryttarna utan alla medlemmar, som ska få ta del av kakan. Tidigare fick tävlingsryttarna förmåner som vi nu tagit bort. Det står tydligt i föreningens stadgar att vi är en klubb för alla, förklarar Sofie Jacobsson.

Annons

Hur många medlemmar och tävlingsryttare har ni nu?

– Vi har cirka 90 medlemmar varav 30 stycken är licensierade. Men vi jobbar framåt och bland annat har vi startat upp ungdomssektionen igen. Vi har fått många helt nya medlemmar och en del återvändare från förr så det är roligt, svarar Sofie.

Föreningen Ölands Sportryttare startades vid årsskiftet och de har vuxit snabbt.

– Vi vill träna och tävla utan en massa andra aktiviteter, vi vill inte lägga så mycket tid utöver ridningen. Vi startade en egen klubb för det var lite hårda toner som vi inte ville vara med om, förklarar Kristine Kraaijenbrink, som tidigare var medlem i Ölands RF.

Föreningen har 60-talet medlemmar och nästan lika många licensierade ryttare.

Varför har det blivit så här?

– Jag tror att många klubbar ställer hårda krav på medlemmarna vad man ska prestera för att få vara med, det är mycket ideellt arbete och tävlingsarrangemang. Vår förening kommer inte att kräva en massa jobb av medlemmarna. Vi har inte aktivt lockat ryttare till oss, vi har bara sagt att det inte blir några stora jippon, vi hjälper till som medarrangörer när vi tycker det är kul, förklarar Kristine.

Ölands Ryttarförening har under vårsäsongen ett lag i ponnyallsvenskans elitserie i hoppning och ett i hästarna dressyrallsvenska division 3. Mörbylångadalens Ridsällskap ligger i topp i ponnyhoppningens division 1. Ostkustens Dressyrryttare har ett lag med i dressyrens division 1 för hästar.

Karolina SörmanSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons