Annons

Ölands-Lasse klar för VM

Femte gången gillt? Ja, efter tre bedrövelser och en formsvacka är Lasse Karlsson från Borgholm CK nu kvalificerad för sitt femte VM.
– Banan i Polen är väl tyvärr inte riktigt min stil, passar bättre för spurtare som går över lik.
Cykling • Publicerad 9 maj 2019
Lasse Karlsson från Borgholm CK är klar för veteran–VM – så även klubbkamraten Henrik Hegender.
Lasse Karlsson från Borgholm CK är klar för veteran–VM – så även klubbkamraten Henrik Hegender.Foto: Fredrik Henning

Han är något av en kung på kvaltävlingar – Lars-Erik Karlsson. Den här gången kom han sexa i franska la Bourgogne, en tävling i kuperade terräng i Lyon–trakten.

– Kvalen brukar gå bra, men det här var bättre än väntat faktiskt. Det var halt väglag så ambulansen körde kors och tvärs och hämtade upp folk, konstaterar Ölands–Lasse.

Annons

Han klarade sig utan några problem den här gången. Så har inte varit fallet under VM, där råkade han ut för vurpor de tre första åren, i italienska Trento körde jag han i väggen redan första nerförsbacken. Och när han slapp problem i fjolårets tävling då hade han inte formen.

– De andra åkte ifrån mig i bergen, inga missöden att skylla på utan jag vara bara jättedålig.

Årets VM går i polska Poznan i början på september. Lasse deltar i H60–klassen.

– Det är en helt slätt bana tyvärr, som gjord för spurtare. Det ska till riktigt skitväder för att det inte ska bli en stor klunga som gör upp om segern, säger han.

– Då är jag helt borta, jag har inte de vassa armbågarna och går över lik som de bästa spurtarna gör. Jag behöver gå med i en utbrytning för att ha chansen på en topplacering.

Till kvalet i Frankrike lyckades han med en vinnande taktik.

– Jag gick ner fyra kilo, körde en tömning på kolhydrater några veckor innan loppet. Sedan åt jag igen samma vecka och fick en jäkla boost med energi i loppet. Jag försöker väl med något liknande nu.

Ölands–Lasse är inte enda tävlande på Veteran–VM från Borgholm CK. Även Henrik Hegender klarade kvalet i Frankrike. Han deltar i H50–klassen.

– Det är imponerande för en så liten klubb, konstaterar Lasse.

– Jag tror faktiskt mer på Henrik än mig själv på VM, han är en rapp och kvick spurtare som kan ta för sig på den här banan.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons