Annons

Nöjda deltagare när touren nådde Ekerum

Trettio barn och ungdomar deltog i den tredje anhalten av Ölands Bank Junior Tour som avgjordes på Ekerum under tisdagen. Även om inte solen visade sig på himlen strålande deltagarna desto mer.
– Det är jättekul! Att träffa nya kompisar och spela golf – allt är roligt, även fast det går dåligt, säger Albin Sundberg.
GOLF • Publicerad 11 juli 2018
Albin Sundberg var en av de 30 deltagarna på Öland Bank Junior Tour.
Albin Sundberg var en av de 30 deltagarna på Öland Bank Junior Tour.Foto: Johan Björling

På tisdagen avgjordes den tredje deltävlingen i Ölands Bank Junior Tour och den här gången var det Ekerums golfbanor som var spelplats. Trettio ungdomar gjorde upp i fyra klasser och efter en dipp vid deltävlingen i Saxnäs tidigare i sommar har antalet deltagare nu stabiliserat sig.

– Vi har haft lite konkurrens från fotbolls-VM i år. I Kalmar var det 26 startande, så där var det som vanligt ungefär. Men i Saxnäs var vi bara elva eller tolv på grund av VM. Men nu är det igång igen, för nu är det lite turister också som spelar i tävlingen, säger tävlingsledaren Håkan Fransson.

Annons

Det här är tolfte året som touren genomförs och antalet deltagare har stadigt sjunkit sedan starten. Enligt Fransson beror det på att golfen generellt har tappat sedan början på 2000-talet.

– Sakta men säkert blir det mindre. Men det är lite mer nu ändå. Förra året och i år känns det som det är en liten vändning deltagarmässigt.

Turismen på Öland kan vara en anledning till att golfintresset bland ungdomar håller på att vända tror Fransson.

– Vi har en liten fördel här på Öland, för det kommer ju många sommarölänningar och spelar. Då dröjer sig ölänningarna också kvar för de får ju kompisar på sikt via golfen. Så det är ett bra område för golfspelande ungdomar eftersom det är ett sommarparadis här.

En av deltagarna som brukar besöka Öland på sommaren är Albin Sundberg, som tillhör Saltsjöbadens Golfklubb i Stockholm. Det här är andra gången han är med på Ölands Bank Junior Tour.

– Ja, förra året var jag här och spelade också. Men då gick det inte alls lika bra, jag tror jag streckade de flesta hålen då faktiskt. Det går mycket bättre i år.

Hur går det för dig nu?

– Just nu går det väl inte jättebra längre, det gick bättre förut. Jag har tappat det.

Hur är det att vara med här?

– Det är jättekul. Att träffa nya kompisar och spela golf – allt är roligt, även fast det går dåligt.

Annons

13-åriga Sofia Schmähl, som spelar för Kalmar Golfklubb, har spelat i två och ett halvt år och är en av tre tjejer i tävlingen.

– Första nio tycker jag har gått bra. Men nu går det jättedåligt, det har blivit många slag.

För Sofia finns det framför allt två anledningar till att vara med i tävlingen.

– För att man får träffa nya kompisar som man kan gå med. Sedan är det kul att tävla också, det är en utmaning.

Och just att barn och ungdomar ska få möjlighet att tävla var anledningen till att touren startades från första början enligt Håkan Fransson, som själv varit golftränare i femton år.

– Att vi startade det här var för att barn skulle ha någonstans att tävla, för det var ju lite skralt med det under sommaren här på Öland. Sedan var tanken att alla skulle kunna vara med, det är därför vi spelar med handicap.

– Det är ju tanken att vi ska ha det på den nivån, så även de som är nya kan vara med och lira golf med de som är duktiga. Så det är ingen elittävling – och det har aldrig varit meningen heller.

Hittills har touren spelats i Kalmar, Saxnäs och Ekerum. I slutet på juli och början på augusti spelas de tre sista deltävlingarna i Grönhögen, Byxelkrok och på Ölands GK.

Sofia Schmähl var en av tre tjejer som var med i tävlingen.
Sofia Schmähl var en av tre tjejer som var med i tävlingen.
Tävlingsledaren Håkan Fransson.
Tävlingsledaren Håkan Fransson.
Johan BjörlingSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons