Annons

Nilsson snabbast i Kalmar: ”Kanske springer Victorialoppet”

Precis som förra året gick Högby IF–löparen David Nilsson i mål som segrare i Kalmar Malkars halvmara, som avgjordes på lördagen. Segertiden var snabbare än någonsin i år och en ny bansträckning är förklaringen.
– Ja, den var lite snabbare. Det blåste i lördags, men annars tycker jag att bansträckningen var bra, säger segraren själv.
FRIIDROTT, LÖPNING • Publicerad 2 juli 2018 • Uppdaterad 3 juli 2018
Högby IF-löparen David Nilsson (till höger) vann Kalmar Malkars halvmara före klubbkompisen Mikael Bäcklund (till vänster).
Högby IF-löparen David Nilsson (till höger) vann Kalmar Malkars halvmara före klubbkompisen Mikael Bäcklund (till vänster).

Det blev dubbelt Högby IF på herrsidan när Kalmar Malkers halvmara avgjordes på lördagen. Tvåa kom Mikael Bäcklund och etta, precis som förra året, David Nilsson.

Nilsson visste redan tidigt att han hade en god segerchans i loppet.

Annons

– Jag hade väl koll på att jag skulle kunna ta hem det relativt lätt. Även om Mikael Bäcklund har bra form så visste jag att jag hade någon minut till godo på honom. Så jag kunde lägga upp loppet lite som jag ville. Men jag ville ändå få ut ett hårt bra pass av det, så jag gick rätt så hårt tycker jag.

– Jag valde att köra ett upplägg där jag i princip hade lite snabbare fart på varannan kilometer och lite långsammare varannan för att få lite annan effekt mot vad man får när man bara kör jämn fart.

Segertiden stannade på 1.09,30, vilket var hans bästa tid i loppet hittills. En tid han är nöjd med.

– Ja, det är jag. Jag har sprungit två gånger tidigare och då har jag haft 1.11 och förra året 1.10. Jag ville ändå göra en hyfsad tid, så målet var att gå under 1.10. Så det blev ganska lagom med 1.09,30.

Banan hade en ny sträckning i år, vilket förklarar de snabba tiderna i loppet.

– Ja, den var lite snabbare. 2014 när jag sprang var vädret bättre, men i fjol var det riktig katastrof med regn och sånt. Det blåste i lördags, men annars tycker jag att bansträckningen var bra. Den är snabb.

Hur är din fysiska status?

– Jag har haft lite småproblem i år. Det har inte flutit på så bra som det har gjort de två senaste åren. Men det är på väg åt rätt håll. Jag har inget så där jättestort som hindrar mig just nu. Jag känner mig lite mer vältränad än vad jag gjort under våren, så det har mer varit att jag försökt tävla trots att träningen inte gått så bra.

Problemen under våren har gjort att Nilsson inte har kunnat kvalificera sig för 10 000 meter i EM. Nu satsar han i stället på lite längre lopp framöver. Det kan bli aktuellt med Victorialoppet.

– De närmsta veckorna blir det mer bara att försöka bli i ännu lite bättre form. Kanske springa Victorialoppet och förmodligen ett lopp i Trollhättan veckan efter som är 11,6 kilometer. Jag håller mig kring milen i ett par veckor till och sedan får vi se om det blir några längre lopp efter det.

På damsidan kom Högby IF-löparen Ellen Persson på andra plats, på 1.17,44.

Johan BjörlingSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons