Annons

Mattis Andersson: Mattis Andersson: ”Problemet för Kalmarsund är oerhört enkelt”

Är vinnarkulturen den stora skillnaden mellan Falun och Kalmarsund? Nej, verkligen inte.
Mattis AnderssonSkicka e-post
Innebandy • Publicerad 23 februari 2023
Mattis Andersson
Detta är en personligt skriven text i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Målchanser hade Kalmarsund så att det räckte och blev över. Men var är målen?
Målchanser hade Kalmarsund så att det räckte och blev över. Men var är målen?Foto: Andreas Yngvesson

”En bra offensiv vinner matcher, men en bra defensiv vinner titlar”, sa SSG-coachen Marcus Starnäs till mig bara för några veckor sedan. Jag är verkligen benägen att hålla med den frispråkige skåningen. Men på Kalmarsund stämmer det inte in för tillfället.

Det har tjatats om det fram och tillbaka under hela säsongen. Kalmarsunds sportchef Adam Kallenberg har till och med sagt att man behöver värva skyttar för att ta nästa steg. För sanningen är att problemet för Kalmarsund just nu är oerhört enkelt. Det är så konkret att man nästan kan ta på det.

Annons

Man kan inte göra mål.

Ska man vinna i en final mot ett Falun som utstrålar en vinnarmentalitet som till och med är större än deras eget ego, då håller det inte att skjuta bollen utanför målet med öppen kasse tre gånger innan motståndarna gör mål. Kalmarsund har chansen att i mångt och mycket döda finalen i Svenska Cupen innan Falun ens har gjort sitt första mål av tio.

På förhand hade till och med förbipasserande lastbilschaufförer på E22:an kunnat begripa att den stora skillnaden mellan lagen var vinnarkulturen. Men det märktes faktiskt inte inledningsvis i denna finalen. Med en blå vägg i ryggen var det gamla kaxiga Kalmarsund, fullt med självförtroende, tillbaka. Utan någon som helst respekt körde de mer eller mindre över ett Falun som blev märkbart frustrerat.

Att de regerande mästarna är ett lag fyllt med vinnarskallar, vinnare, det syntes först när de hade tagit ledningen. Då blir Kalmarsund helt plötsligt mentalt uppätna och när det inför tredje perioden springer iväg till 4-1 är det som att de rosaklädda stjärnorna inte ens är oroliga för att tappa ledningen.

Jag hävdar att Kalmarsund kan riva Faluns vinnarkultur, absolut. Men då behöver man spelare som kan skjuta bollen i mål.

Förresten, för Falun är det offensiven som vinner titlar, inte defensiven.

”Förresten, för Falun är det offensiven som vinner titlar, inte defensiven.”
Mattis Andersson.
Annons
Annons
Annons
Annons