Annons

Lisa Malmström: "Finns en irritation i truppen som jag tycker om”

Förra säsongen opererade hon en skadad ljumske och gick från att spela med ett blivande allsvenskt fotbollslag till att börja om i division 1.
Att skador kan förändra förutsättningarna är inget nytt för Färjestadens stenhårda mittfältare Lisa Malmström.
Fotboll, div. 1 • Publicerad 14 april 2018 • Uppdaterad 17 april 2018
Lisa Malmström
Lisa Malmström

Redan för tio år sedan, som 17-åring, slet hon av ett korsband och förvandlades i och med det från en teknisk och kvick ytter till en fysisk och hårt arbetande innermittfältare.

Fram till förra året var Lisa Malmström en viktig kugge i det IFK Kalmar som vid säsongens slut kunde titulera sig som allsvenskt. Men för Lisa präglades säsongen i första hand av den ljumskskada som under ett par säsonger gjort sig påmind. Under sommaren opererades hon och efter det fick hon aldrig chansen att komma tillbaka till laget då IFK Kalmar valde att inte förlänga hennes kontrakt.

Annons

– Det var väldigt tufft att bara hinna göra två träningar med A-truppen. Sedan var säsongen över och jag fick inte ens chansen att vara med och träna. Det kan man ju tycka vad man vill om, men det tyckte väl jag var ganska svagt att inte ens ge mig en möjlighet att träna och se om det gick, säger hon.

Men nu har hon fullt fokus på sitt nya lag. Och Färjestadens Goif är ett lag hon har en bra bild av sedan tidigare.

– Jag visste vilka många var innan jag kom hit och jag är vän med en del spelare i truppen. Så det är ett gott gäng som, vilket jag blev positivt överraskad över, fortfarande har glöd kvar.

Och just glöd och passion för fotboll är något som präglar henne. Och viljan att vinna.

– Det var en del i mitt beslut att gå till Färjestaden. Att det inte är okej att förlora. Att det inte är okej att slå dåliga passningar. För då finns en irritation i truppen som jag tycker om, säger hon.

– Om man nöjer sig med att inte vara så bra man kan vara, då kan man ju aldrig bli bättre. Här finns vinnare som vill något och jag tror att jag måste vara i en sådan miljö för att jag ska trivas.

Att det är skillnad i kvalitet och resurser mellan Färjestaden och IFK Kalmar är uppenbart. Både när det gäller organisationen runt laget och på fotbollsplanen. Att Lisa kommer från en högre nivå är något hon nu vill att laget ska dra nytta av.

– Jag försöker se på det som ”hur kan jag bidra mest när jag kommer från en högre nivå”? Istället för att gå ner sig själv så har jag väl en målsättning att försöka bibehålla den nivå som jag vet att jag har i mig på alla plan. Och försöka bidra med det, även om det kan bli svårt.

Trots att Färjestadens Goif kämpat i de nedre delarna av tabellen de senaste säsongerna är Lisa optimistisk inför den kommande säsongen.

– Vi hade ett sådant målsättningssnack för ett tag sedan. Och då kommer ju en annan från en miljö där man alltid har haft höga mål, så det tänkte jag väl att vi har här med. Men då fick jag ju höra att Färjestaden har varit på väg att åka ur två år i rad, så att så höga mål kanske vi inte kan ha. Men vi kom tillsammans överens om att mötas någonstans mittemellan.

Annons

Med ett nytt år, nya förutsättningar och en hel drös nyförvärv tycker Lisa ändå att målen kan ställas högre än tidigare.

– Det är ju upp till oss själva. Så någonstans har vi väl en målsättning på topp-fem eller övre halvan…men min egen är topp-tre.

Hur ser dina egna personliga mål ut?

– Det största målet jag har är att ha roligt. Hitta glädjen för fotbollen igen, för när man har varit skadad under så lång tid är det svårt att förknippa fotbollen med glädje eftersom man har spelat på smärtstillande så länge.

– Sen kommer jag ju högre ifrån, så som den tävlingsmänniska jag är så vill jag kunna bidra med det där lilla extra – både på och utanför planen för laget.

Beskriv laget med två ord?

– Jag skulle nog säga utvecklingshunger och laganda.

Johan BjörlingSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons