Annons

Klubbens satsning - tar banbrytande teknik till Öland

Svingstudion på Ölands GK ska bli en ny samlingspunkt.
Den unika tekniken ska locka allt från barn till elitsatsande.
– Barnen kallar den bling bling, säger Håkan Fransson.
Golf • Publicerad 23 januari 2020 • Uppdaterad 24 januari 2020
I slutet av förra året lade man grunden. I april kommer Ölands GK:s svingstudio stå klar här.
I slutet av förra året lade man grunden. I april kommer Ölands GK:s svingstudio stå klar här.Foto: Gustav Schön

Bland sovande gräsklippare arbetar Håkan Fransson med buffliga penseldrag. På måndag måste panelerna till klubbens nya bygge vara ute ur maskinhuset. För då ska greenkeepern gå igenom maskinerna inför den stundande golfsäsongen.

– Egentligen borde man väl ha kroppen i en naturligare position. Jag vet inte om min teknik är särskilt bra. Men faluröd är fantastiskt bra. En färg alla kan måla med, säger Håkan i sin mossgröna manchesterkavaj.

Annons

– Jag behövde målarkläder och hittade den här till ett billigt pris på kupan i Löttorp. Den är kanske lite för stor men det är bra med fickorna.

Ännu är det bara en betonggrund som står intill driving rangen på Ölands GK. Men i april kommer klubbens svingstudio vara klar. Vilket blir den första på Öland.

– Det ska bli himla roligt när den står klar. Det är kul att man är före Ekerum på det här. Haha.

Hur det kommer se ut inuti studion vet han inte riktigt.

– Tekniken vet jag var den ska stå. Men sen ska det vara hemtrevligt här också. Man ska kunna hänga här. Jag tänker att juniorerna ska få vara med och inreda lite.

– Sen ska du kunna dra upp här så att du kunna slå ut mot driving rangen, visar Håkan.

Håkan hoppas att svingstudion kommer få liv på anläggningen, även under vintern.
Håkan hoppas att svingstudion kommer få liv på anläggningen, även under vintern.Foto: Gustav Schön

På andra sidan parkeringen arbetar ett par maskiner med att avverka skog inför klubbens nya dammbygge, som ska stå klart år 2021. Annars är det rätt ödsligt på Ölands GK så här års. Restaurangen och shopen har stängt för säsongen, på driving rangen är det en herre som slår ett par bollar och en annan ska bege sig ut på banan.

– Den nya svingstudion kommer betyda att vi får en ny samlingspunkt. Den gör anläggningen större på så sätt. Det är ju egentligen inga här under vinterhalvåret. Det är jag och några kanslister som är här ett par gånger i veckan. Men annars känns det rätt stängt här nu, säger Håkan och betonar att det är en lokal med flera möjligheter.

– Tanken är att man ska kunna nyttja lokalen på andra sätt. Det går att flytta undan tekniken enkelt så att man kan ha fyspass eller yoga till exempel.

I studion kommer det finnas möjlighet att finkalibrera puttningen, men framförallt få hjälp utav Håkan och hans högteknologiska apparater; Flightscope och K-motion.

Annons

– Flightscope är ganska vanligt nu för tiden. Det är militär teknik från början. Den mäter bollflykten bland annat. Men K-motion är vi ganska ensamma om i Sverige. Det handlar om rörelselära. Man sätter sensorer på kroppen och så får du upp en avatar av dig på skärmen.

Den senare tekniken är framtagen för elitidrott. Men precis som att pulsklocka har blivit ett ”måste” inom konditionsträning så tror Håkan att även denna teknik kommer bli en allt vanligare hjälpreda under golflektioner.

– Man lär sig ganska snabbt vad man gör för fel. Jag kan stå här och säga att du borde ha lite rakare rygg. Men hur mycket rakare rygg kanske du undrar?

K-motion ger nämligen ifrån sig ljud tills du står och svingar rätt.

– Sen anpassar jag givetvis nivån efter vem som står där. Man kan ”skruva” på felmarginalen väldigt enkelt.

Skärmförbud är det nya utegångsförbud. Ja, dagens generationer hämtar mycket av sin information från skärmar. Därför kommer Håkans införskaffade teknik fånga barnens intresse, menar han.

– Vi har mycket skärmar och ljud omkring oss idag och barnen blir ganska snabbt rastlösa. Så det kan vara svårt att nå fram med instruktioner. Men de kommer fatta ganska snabbt hur de ska svinga med den här tekniken. De är så snabba på att fånga upp det som händer på skärmen och det kommer bli roligare när de vet hur de ska svinga också.

– ”Hempa” (golftränare på Ullna GC) som introducerade mig för K-motion använder den på allt från barn och till elitsatsande collegespelare. Just barnen älskar den. De kallar den för bling bling.

I svingstudion i Kalmar och Nybro kan man spela på en golfsimulator. Men här blir det ”bara” träningssyfte. Varför?

– Det är en ekonomisk fråga. Golfsimulator är inte gratis. Stället i Nybro ligger väldigt tillgängligt för många. Här uppe på norra Öland har vi inte samma underlag. Men det går enkelt att installera en golfsimulator här om det skulle visa sig att det finns ett intresse.

Annons

Du nämner att det kommer att gynna anläggningen. Men vad betyder för dig som varit golftränare så pass länge?

– Det känns otroligt roligt. Jag var väldigt skeptisk till sådan här teknik i början. Men nu tycker jag det är riktigt bra, säger han.

– Sen betyder det givetvis en del ekonomiskt också. Jag brukar vara i Spanien och ha golfskola ett par veckor under vintern. Men det kommer nog inte bli lika mycket sånt de kommande åren. Nu kommer jag kunna ha golflektioner 12 månader om året här.

Det är nog många som undrar varför man ska ha en sån här studio när det är så milda vintrar. Finns det risk att den står tom?

– Man vet ju att det inte blir så ändå. Förra året var det minus 10 i februari. Så vintrarna kommer och då blir det ett avbrott i golfen. Men sen finns det en annan aspekt i det också. Det här kommer bli en samlingspunkt för alla. Tidigare har man fått rigga upp träningssakerna varje gång. Nu kommer man in i studion och grejerna är redo att användas.

Oavsett om det blir några smällkalla vintrar de kommande åren eller inte så lär Ölands GK:s tillskott uppskattas av såväl den seriösa golfaren som den glada amatören.

I början av april beräknas svingstudion ha invigning.

Under vintern har Håkan målat paneler inne i golfklubbens maskinhus.
Under vintern har Håkan målat paneler inne i golfklubbens maskinhus.Foto: Gustav Schön
Gustav SchönSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons