Annons

Jansson: ”Ett par reflektioner från Kifab Arena-premiärerna”

Krönika • Publicerad 4 januari 2020

Början av decenniet: FBC Kalmarsund existerar inte.

Slutet av decenniet: Klubben spelar två invigningsmatcher inför fyrsiffrig publik i sin nya, toppmoderna hemmaborg.

Annons

Så kan det låta om man vill haka på veckans trend i sociala medier.

Det har varit en närmast surrealistisk känsla att bevittna de två första matcherna i nya Kifab Arena. Precis allt luktade fabriksnytt, typ allt var fabriksnytt och det var nästan så att jag letade efter en skohylla när jag klev in genom entrén för första gången.

Det blev kanske inte de perfekta matcherna rent underhållningsmässigt, trots sex poäng och en storseger för damerna. Den allsvenska matchen innehöll många mål och allt, men blev tidigt rätt avslagen inför en publik som inte sällan gillade att sitta och snacka om annat. Herrarnas SSL-drabbning borde ha blivit avslagen tidigt, men allt blev bara konstigt när gästerna fick enda målvakten Martin Stolt skadad.

Vilken position har FBC Kalmarsund på innebandykartan när det nyss startade decenniet ska sammanfattas om tio år? Ja, säg det. Klart är i alla fall att man numera har en fantastisk arena värdig en stormaktsklubb.

Klubbchefen Per Viberg har sagt att man kommer behöva bo in sig ett tag innan FBC kan få ut maximal effekt i sitt nya hem, när det gäller själva arrangemanget och mycket annat. Så är det naturligtvis och konstigt vore annars.

Arenan är överlag fantastisk. Det tåls att understrykas. Men jag har ändå ett par reflektioner efter de här två premiärerna. Jag kanske också ska poängtera att mina kunskaper inom alla möjliga lagar, regelverk och byggprinciper är ytterst begränsade, det här är bara noteringar, så ta det för just det.

* En meter eller två till, ja tack!

Jag antar att man kanske fått ta hänsyn till området vid Fölehagsvägen och inte haft så mycket att spela på när det gäller byggytan. Men arenan känns faktiskt rätt trång när det är slutsålt, särskilt stråken ovanför de två läktarna. Någon meter eller två till i bredd, på båda sidor, tror jag hade gjort enorm skillnad för luftighetskänslan. Precis som i Kalmar sportcenter så får klubben nu rikta all kioskverksamhet och liknande till ena änden av hallen.

* Använd nödutgångarna vid matchslut...?

Det är möjligt att det finns någon säkerhetsregel här, men jag vet exempel på andra arenor i landet som öppnar upp alla möjliga utgångar vid matchslut för en så smidig publiktömning som möjligt. Precis som i Kalmar sportcenter så har det nu blivit två enkelriktade, slöa vandringsleder mot utgångarna vid ena gaveln. Men i Kifab Arena finns ju faktiskt flera stora nödutgångar på båda långsidor som tar dig direkt ut i friska luften utan att passera gå.

Annons

Hey, ska varje match nu spelas klockan 17 en lördag så får man faktiskt ha i åtanke att många i publiken kanske har bråttom i väg till andra kvällsaktiviteter. Visst?

Sekretariatet?

Speakern och andra evenemangsarbetare som sköter arrangemanget på golvet gör det sittandes vid ett enkelt bord intill sargen, placerade mitt framför passagen som leder in under en av läktarna. I allt det nya, moderna och fräscha i Kifab Arena så känns den simpla lösningen lite konstig. Tillfälligt eller inte?

Magnus JanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons