Annons

Styrelsen tackar nej till allsvenskan - flera SSG-spelare besvikna

Styrelsen tycker att den allsvenska kavajen är alldeles för stor.
Nu tyder mesta på att det blir degradering till division 2.
– Det suget finns inte, säger SSG-spelaren Josefin Nyberg.
Innebandy, div 1 dam • Publicerad 17 april 2020
Division 1-nykomlingen SSG slutade tvåa och kvalificerade sig till allsvenskan. Men nu väljer styrelsen att tacka ”nej” till platsen.
Division 1-nykomlingen SSG slutade tvåa och kvalificerade sig till allsvenskan. Men nu väljer styrelsen att tacka ”nej” till platsen.Foto: Gustav Schön

För knappt en månad sedan fick SSG beskedet att de slutar på en andraplats i division 1. Vanligtvis innebär det allsvenskt kvalspel. Men i coronatider innebär det allsvenskt avancemang. Nu har styrelsen dock fattat beslutet att de tackar nej till platsen.

– Det är bara att beklaga att vi inte kunde ta chansen när vi fick den. Det blir lite för övermäktigt för oss. Vi blev lite tagna på sängen. Vi hade absolut inte räknat med att komma upp i år redan. Det hade varit en fjäder i hatten om vi hade tagit oss till kvalet. Men där hade det nog tagit stopp, säger SSG:s ordförande Bernt-Ove Nilsson.

Annons

Det var under ett styrelsemöte på torsdagen som styrelsen fattade beslutet. Två representanter från damlaget fanns på plats och förde lagets talan. En av de var Josefin Nyberg.

– Det är fortfarande väldigt tomt. Jag har inte hunnit smälta det här än. Jag vill väl inte smutskasta styrelsen heller. Men man kan ju tänka till nästa gång om man ger ”okej” för kval men sen inte får gå upp. Men det handlar väl i grund och botten om ekonomi och infrastruktur, säger Josefin Nyberg och fortsätter:

– Tyvärr fick vi inga negativa reaktioner från det som sas när vi var på plats. Det lät snarare tvärtom. Positivt. Vi gick därifrån i förhoppningar när de skulle fatta beslutet. Men styrelsen hade tydligen annan agenda.

Hur är reaktionen i laget?

– Jag har pratat med spelarna som står mig närmast och vi är besvikna.

Ordföranden Bernt-Ove Nilsson säger att man inte klarar av att axla den allsvenska kavajen.

– Först och främst är det ekonomiskt. Vi är liten klubb. Vi har en medlemsavgift på 100 kronor. Vi vågar inte sätta hela klubbens existens på detta. Det kanske håller en säsong i allsvenskan, sen är det skralt i kassan. Sen är det organisationen också. Vi har inte det som krävs för matcharrangemang och att resa runt i halva Sverige. Vi får knappt ihop folk till sekretariatet på våra hemmamatcher. Det är skillnad med Kalmarsund som har flera lag och medlemsavgift kring tusenlappen.

Föreningen har uppskattat att en säsong i allsvenskan kostar runt 300 000 kronor. Men i coronatider är det svårt att hitta sponsorer som kan täcka upp dessa kostnader.

– Vi har kollat. Det finns ett visst intresse. Men det räcker inte till att täcka upp. Det är svårt med corona och allt det där.

Att tacka ”nej” till ett serieavancemang så här pass sent betyder också tvångsdegradering. För att undvika degradering skulle man ha meddelat Smålands Innebandyförbund i slutet av januari i år. Nu pekar allt på att SSG får börja om i tvåan igen - där man också har sitt b-lag.

Annons

– Vi pratade med de (förbundet) innan vi fattade beslutet. Vad de har sagt blir det ner till tvåan. Men vi ska ta en vända till nu när vi tackar nej. Det blir inge bra oavsett vilket beslut vi tar. Vi har massa ungdomar där och då ska vi inte behöva börja om i tvåan, säger Bernt-Ove.

För två veckor sedan lämnade succétränaren Johannes Henricsson för FBC Kalmarsund. Att föreningen tackar ”nej” till allsvenskan innebär också att tränarfrågan förblir olöst.

– Den frågan hade vi nog löst om det blivit allsvenskan. Jag har varit i kontakt med tränare som inte tackat nej till allsvenskt spel. Men nu blir det ju tvåan kanske och då blir det att tänka om.

Styrelsen har tidigare haft individuella möten med spelarna. Totalt har 13 spelare visat intresse för allsvenskt spel. Men det var innan man visste om att det blev degradering till division 2, ifall man tackar ”nej” till allsvenska platsen.

– Hade vi vetat om det innan hade det nog varit fler tjejer som hade kunnat säga ”ja” till allsvenskt spel. Jag gjorde klart redan på de individuella mötena att division 2 blir det inte för mig. Det suget finns inte, säger Josefin.

Gustav SchönSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons