Annons

Ida Nilsson tillbaka som vinnare på Borgholms gator

Seger i senaste besöket 2015.
Sex år senare var Ida Nilsson en Victoriavinnare igen.
– Det här kändes som första riktiga loppet efter skadan, med publik och hela den biten, säger den 40-åriga Högbylöparen.
Löpning • Publicerad 15 juli 2021 • Uppdaterad 22 juli 2021
Ida Nilsson börjar kamma hem segrar igen efter sin långa skadefrånvaro. Den meriterade ultrastjärnan vann Victorialoppet 2021.
Ida Nilsson börjar kamma hem segrar igen efter sin långa skadefrånvaro. Den meriterade ultrastjärnan vann Victorialoppet 2021.Foto: Magnus Jansson

Det har runnit en hel del vatten under bron sedan Ida Nilssons stressfraktur i sin ena fot i april 2019. I fjol ledde slutligen den långdragna skadan till operation.

Drygt två år senare börjar löparlivet innebära nummerlappar och resultat igen. Ida Nilsson vann damklassen i den 40:e ”riktiga” upplagan av Victorialoppet.

Annons

– Jättekul, verkligen. Det här kändes som första riktiga loppet efter skadan, med publik och hela den biten. Jag hade okej fart i dag också, säger hon.

40-åringen gjorde sitt senaste lopp i Borgholm 2015 och segrade även då. Hennes segertid nu skrevs till 31:16, cirka en och en halv minut före tvåan Elin Brink från Mölndal.

– Det var jättebra, jag sprang ihop med två killar under loppet. Så vi hade en bra grupp där.

Hur upplevde du den här tropiska värmen?

– Det bästa är ändå när man springer. För då får man fläktningen. Jag tycker det känns värre under dagarna när man bara är stilla. Och nu hann det ju faktiskt bli skugga på en del ställen. Det har varit varmt länge nu, så man kan inte bli chockad av att det är varmt längre, hehe.

Nilsson har sprungit några tävlingar hemma i Norge tidigare under säsongen och vann även Böda Sandsloppet förra veckan. Högbylöparen har en bit kvar till att vara hundraprocentigt återställd, är fortfarande lite ostabil i foten och föredrar de här ”kortare” loppen just nu.

Vad händer resten av sommaren och 2021?

– Det gick ganska bra att komma igång och springa först, men sedan har det tagit lite längre tid att öka upp till långpass och sådär. Det kommer nog dröja lite innan jag kan göra maraton, ultramaraton och så i bergen. Men jag hoppas på det till hösten, att kunna göra några längre lopp utomlands. Innan dess har jag några lopp i Sverige och Norge jag blickar fram emot, säger Ida Nilsson.

Fakta

Victorialoppet 2021

DAM:

1. Ida Nilsson, Högby IF, 31:16.

2. Elin Brink, Mölndals AIK, 32:47.

3. Josefine Johnsson, Eskilstuna Friidrott, 32:52.

HERR:

1. Oscar Claesson, lkhp, 27:55.

2. Alexander Nilsson, Mölndals AIK, 28:11.

3. Andreas Davidsson, Högby IF, 28:25.

900 deltagare var maxtaket i Victorialoppet 2021. Det blev ungefär hälften i anmälningslistan. Drygt 400 löpare sprang nio heta kilometer inför hyfsad publik på Borgholms gator.

På herrsidan var Andreas Davidsson med i täten under i stort sett hela loppet, men Högbylöparen blev trea till slut. Det var Huskvarnas Oscar Claesson som visade mest styrka när det väl skulle avgöras.

Annons

Herrsegraren passerade mållinjen på 27:55 i sin debuttävling i Borgholm.

– Andreas fick dra i princip hela loppet. Jag försökte ligga och spara krafter. Sedan gjorde jag en ökning och när jag kände att jag fick en lucka så blev det en mental boost. Men det var med nöd och näppe att jag kunde hålla ihop det, säger Oscar Claesson som fyller 26 i år.

Vad har du för favoritdistans annars?

– 10 000 är nog min bästa distans faktiskt. Sedan blir det en del terränglöpning också.

”När jag kände att jag fick en lucka så blev det en mental boost”
Oscar Claesson segrade efter ett taktiskt lopp
Magnus JanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons