Annons

Hemmaseger i hett Hornsjön Runt

Nästan 500 löpare trotsade värmen och deltog i Hornsjön Runt på lördagen. Vinnare blev Högby IF-löparen Christofer Fogel på herrsidan och Evelina Henriksson från IFK Umeå på damsidan.
FRIIDROTT • Publicerad 23 juli 2018
Totalt deltog 448 löpare i årets Hornsjön Runt.
Totalt deltog 448 löpare i årets Hornsjön Runt.Foto: Högby IF

För 41:a gången arrangerade Högby IF motionsloppet Hornsjön Runt på lördagen. Och trots sol och rejäl värme märker man inte av någon avmattning när det gäller antalet deltagare enligt Calle Nilsson. Snarare tvärtom.

– Vi hade drygt 200 föranmälda och tänkte att vi får nog vara glada om det kommer 300 i den här värmeböljan, men det kom faktiskt nästan 500 så det var helt fantastiskt egentligen.

Annons

Deltagarsiffran, som landade på 448 stycken är den näst bästa under de senaste 20 åren enligt Calle. Och trots att Högby är med och arrangerar flera lopp under sommaren märker man inte av någon avmattning när det gäller antalet deltagare generellt sett.

– Siffrorna är bättre här än för många andra lite större lopp, som Lidingöloppet och Göteborgsvarvet, som har lite kämpigt med vikande siffror. Då tycker jag att de här lite halvstora loppen som vi har här har funkat väldigt bra.

Loppet som sträcker sig 11 kilometer i dam- och herrklassen, 5,5 kilometer för motionärer, 2,9 och 1,5 i ungdomsklasserna och 700 meter för de allra yngsta sker i varierad terräng. För de äldre går vissa partier dessutom genom beteshagar med kor och kalvar bland annat. Nytt för i år var att deltagarna gavs extra möjligheter till vätskeintag i värmen.

– Vi pratade lite innan loppet om att det är viktigt att dricka före. Därför var det möjligt att tanka ordentligt innan loppet med vatten och jag tror att många tog värmen på allvar, säger Calle.

– Vi hade en extra vätskestation efter knappt två kilometer nere vid Kalmarsund, så vi hade faktiskt fyra stationer på elva kilometer vilket kan verka mycket, men det är rätt gott att ha just nu när det är så varmt.

Och möjligheten till extra vätskeintag verkar ha varit framgångsrikt, för några incidenter med anledning av värmen ska inte ha inträffat enligt Calle, som menar att just Hornsjön Runt är förknippat med värme.

– Förr i tiden sa vi alltid ”nu är det Hornsjön runt-väder”, för då kom det i regel en sådan här värmebölja just i samband med tävlingen. Men nu har det ju varit ett sådant väder snart i ett par månader känns det som. Så ur den synpunkten hade vi en riktigt ”Hornsjö runt-värmebölja” även i år.

Vinnare på herrsidan blev en Högby IF-bekant.

– Ja, Christofer Fogel gjorde comeback i Högbys färger och det var ett storstilat första riktiga lopp för oss han gjorde genom att springa hem loppet på en bra tid (40:06).

Tvåa kom förra årets segrare Emil Jansson från FK Studenterna, som därmed fick lämna över vandringspokalen till den nya innehavaren.

Annons

På damsidan blev det norrländsk seger i form av Evelina Henriksson från IFK Umeå som vann på 44:41, vilket var drygt två minuter snabbare än tvåan Lina Andreasson från Eksjö Södra IK.

Christofer Fogel, Högby IF, och Evelina Henriksson, IFK Umeå vann herr- och damklassen.
Christofer Fogel, Högby IF, och Evelina Henriksson, IFK Umeå vann herr- och damklassen.Foto: Högby IF
Johan BjörlingSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons