Hegender historisk - tog klubbens första SM-medalj

Borgholms CK bildades i januari 2017. I söndags skrev Henrik Hegender klubbhistoria i Ludvika. Detta när han cyklade hem klubbens första SM-medalj.
Cykel • Publicerad 30 juli 2019
Henrik Hegender klev upp först på prispallen. Och är också Borgholms CK:s första SM-medaljör.

På mountainbike tog han SM-brons i långlopp, 81 kilometer. Henrik kom i mål på tiden 3:16:10. Två minuter och tolv sekunder ifrån silvret.

– Det här är min andra SM-medalj. Den första tog jag för tjugofem år sedan. Men det var i stafett på racercykel.

Men bronspengen kunde mycket väl ha blivit ett silver. Om det inte vore för en strulande kedja.

– Det blev kedjehopp halvvägs. Då tappade jag många placeringar. Men med två mil kvar kom jag ikapp och hade rygg på silvermedaljören, säger Henrik Hegender under måndagen.

Distansen är en maratondistans inom mountainbike. Och tävlingen genomfördes under extrema väderförhållanden. Av de fyrtio som startade i H50-klassen så avbröt sju cyklister. Och som om det inte var nog med värmen. Loppet avslutades med en lång uppförsbacke.

– Jag blev tvungen att släppa hoppet om silvret där. Det tog på krafterna att cykla igen alla placeringar. Och det var extremt tufft med värmen. Så man ska vara stolt om man lyckades ta sig i mål.

Finnmarksturen stod värd för SM i långlopp i år. Och i sportklassen, klassen under elit, tävlade ytterligare fyra cyklister från Borgholms CK. Bästa öländska placering där stod Carl Johan Ekelund för. Han slutade tia.

Härnäst väntar landslagströjan och racercykeln för Henrik. I våras kvalade han och Lasse Karlsson in till veteran-VM i Polen. Det loppet cyklas den första september i år.

– Vi får se hur det går. Men det är platt i Polen och det passar mig.