Annons

Halvtid i Ölandsfotbollen: Fem hetaste lagen

Sommarlov för seriefotbollen. ÖB–sporten tar tempen på lagens insats i halvtid. Heta, ljumma eller svala insatser?
Mestadels heta gradantal. Nio av fjorton ligger bättre till än förhandstipsen!
Fotboll • Publicerad 12 juli 2019
Patric Addén – en av många starka kort i IFK under våren.
Patric Addén – en av många starka kort i IFK under våren.

Färjestadens GoIF, division 1 dam (tippade åtta, just nu femma)

Petades ner till femte plats i och med en avslutande förlust mot Dösjöbro på bortaplan. Men det är en hiskeligt jämn och haltande tabell. Färjestaden går upp som etta om de vinner sin hängmatch mot serieledande Hammenhög.

Annons

Framför allt är det hemmaspelet som varit fenomenalt såhär långt. Sju raka segrar. Tjugo mål och två insläppta. Det Färjestaden som var ruskigt målsnåla flera säsonger spelar nu en kreativ, rolig och fantasifull anfallsfotboll – samtidigt som det tighta försvaret är intakt. Numera känns det snarare som en tidsfråga när bollen ska sitta. Ofelia Medhammar är ännu farligare framåt och en av många som lyft sig ett snäpp under årets säsong.

Elin Olofsson, Kajsa Jaensson och Ofelia Medhammar – tre viktiga kuggar i Färjestadens framgångar under våren.
Elin Olofsson, Kajsa Jaensson och Ofelia Medhammar – tre viktiga kuggar i Färjestadens framgångar under våren.

Fem heta:

IFK Borgholm, division 5 herr (tippade fyra, just nu tvåa)

Obesegrade i ”halvtid”. Tvåa i serien efter suveräna Påryd med god marginal neråt. Jag såg första halvleken i seriens första match mot Mörbylånga. IFK släppte in två mål som kändes billigare än Ikeas hot dog. Jag tänkte att det knappast blir någon strid i toppen. Jag tänkte att lagets talanger kommer vara talanger ett år till och att de kommer vara seriens mest ojämna lag. I höjd med SSG åtminstone.

Så blev det inte. De har varit Ölands mest jämna lag. Inte en enda förlust – trots fem ovissa derbyn! Och försvaret har förvandlats. Målen är nu lika dyrköpta som en huvudrätt med Michelinstatus.

IFK Borgholm, division 3 dam (tippade fyra, just nu etta)

Klart med tränare sent och skral utdelning på försäsongen. IFK Borgholm kändes knappast som ett topplag i år och fick stryk i första matchen. Men skutan vändes snabbt. Har gjort överlägset flest mål av de öländska representationslagen (41 stycken) och lyckades i sista omgången ta klivet förbi Smedby/Trekanten upp till serieledning just tack vare bättre målskillnad.

Familjen Nilsson har en inte helt obetydlig roll i framgångarna. ”Ragge” Nilsson som tränare, Josefin och Ida Nilsson som målskyttar (etta respektive trea i skytteligan med 27 mål tillsammans). Sandra Nilsson som defensivt ankare samt även Elin Nilsson i laget.

Högsrums FF division, 6 herr (tippade sjua, just nu femma)

Från noll poäng på hela förra säsongen. Till 19 på tolv matcher. Och obesegrade på hemmaplan. Resan Högsrum gjort såhär långt in i serien är den största. Det nedbrutna självförtroendet har förvandlats till sprudlande ambition, kapten Erik Aspegren pratade efter sista segern om att lagets mål nu är en kvalplats uppåt division 5. Och med tanke på att det är unga nyförvärv som nu bygger lagets grund är utvecklingspotentialen stor. Men det viktigaste just nu: det är roligt att lira boll hemma på Rällavallen igen. Gott så.

Annons

Mörbylånga GoIF, division 5 herr (tippade nia, just nu femma)

Som nykomling i serien är de med och krigar i toppen, tre poäng upp till SSG, Böda/Högby och kvalplatsen. Trots att laget tappade Armin Huseinovic som gjorde nästan hälften av lagets mål ifjol. Tommy Petersson har gjort ett storstilat jobb som spelande tränare. Mattias Engqvist och Victor Nemeth är två yngre förmågor som klivit fram och sedan är Tom Karlsson där som den evige tryggheten bakåt – och även framåt som målskytt.

Sex ljumma

SSG IF, division 5 herr (tippade sexa, just nu fyra)

Har fått ett uppsving med John Petersson som tränare. På vippen att vara bland topp fem hetaste lagen. Bara några futtiga mål från kvalplats. Bland annat lyckats slå Böda/Högby i två derbyn. Men även någon riktig plattmatch (2–7 mot Trekanten).

Glömminge–Algutsrums IF, division 2 dam (tippade sjua, just nu fyra)

Stark start. Ständiga orosmolnet med tunn trupp har inte varit något större problem än så länge. GAIF har visat att de har högsta högstanivån i serien – men även åkt på några oväntade plumpar. Är ändå med och hugger om seriesegern.

Färjestadens GoIF division 4 herr (tippade sexa, just nu fyra)

Första matcherna luktade det nedflyttning om Färjestaden. På slutet luktade det snarare toppstrid, slog bland annat Åryd. Är nu fyra med marginal nedåt. Men – det blir något tuffare till hösten då FGoIF redan rivit av sju av elva hemmamatcher. Armin Huseinovic ett utropstecken – åtta mål.

Annons

Böda/Högby division 5 herr (tippade etta, just nu trea)

Vi tippade laget som seriesegrare. Den striden tycks Påryd redan ha vunnit. Böda/Högby tappade även greppet om andraplatsen kontra Borgholm på sluttampen. Fullt godkänt såhär långt men känslan är att det finns mer att hämta.

Persnäs AIF division 6 herr (tippade nia, just nu sexa)

Habil vårsäsong. Ligger där i mitten av tabellen som förväntat. Många unga i truppen som kan ta kliv fortsatt i höst. Utropstecken? Qyam Safi som först gjorde fem mål – sedan ställde sig i målet och höll tätt med en högst egen stil.

RM IF, division 2 dam (tippade fyra, just nu, sjua)

Började så som vi trodde, starkt. Sedan har framför allt målskyttet kärvat. RM har visat att de kan slå de bästa lagen i serien men har svårt att avgöra. Känslan är att det finns en nivå till i ”andra halvlek”.

Tre svala

Mörbylånga GoIF, division 2 dam (tippade tolva, just nu tolva)

Vi tippade laget sist, något annat var knappast att begära som nykomling i division 2 med en tunnare trupp – efter att flera av de viktiga spelarna lämnat. Men noll poäng på 13 matcher är trots allt underkänt. Utropstecken finns förstås ändå – exempelvis Antina Schröder och Emma Nilsson.

Annons

Glömminge–Algutsrum IF, division 3 herr (tippade femma, just nu åtta)

Sett till spelare har GAIF aldrig haft en starkare trupp. Trots det krigar laget i botten. Tolv pinnar på tolv matcher. En poäng ned till kvalstrecket och hösten kan bli en riktig holmgång för att hålla sig kvar. Laget har läckt friskt bakåt och offensiven inte funkat. Varsitt mål hittills av ”Snurre” Persson och Petter Ernberg – kommer deras ketchupeffekt efter sommaren?

RM IF, division 4 herr (tippade åtta, just nu elva)

Nerpetade som jumbo precis innan sommarlovet, har samlat ynka sju pinnar på elva matcher. Förra årets självförtroende verkar ha havererat fullständigt. Då: ett gäng spelare som gjorde runt fem–tio baljor. Nu: främste spelare har gjort två mål – lika många som kvoten för självmål. Defensivt är laget fortsatt starkt. Bör kunna förvalta det till fler poäng.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons