Annons

Fixade Ironman med fem timmars cykelträning: ”Hon blev min räddare i nöden”

Kramp bara några mil in på cyklingen. Den hängde till sista varvet av löpningen för Högbys Jonas Nilsson.
– En tjej från Röda korset skrek på mig att jag behövde salt. Sedan slickade jag i mig som en häst. Skitäckligt. Men det var en mirakelmedicin. Sista milen var nästan skönast i loppet.
Ironman • Publicerad 20 augusti 2018
Böda/Högbys fotbollsprofil Jonas Nilsson är nu även officiellt en järnman.
Böda/Högbys fotbollsprofil Jonas Nilsson är nu även officiellt en järnman.

Det börjar bli något av en nordöländsk tradition – att ställa upp i Ironman med minimal träning. Förra året var det Jonas ”TV” Petersson som bara hade 34 mil på cykel. Nu var Jonas Nilsson ännu värre.

– Jag fick inte cykeln förrän i juni och tränade bara fem mil. Sedan hade så jag så ont i arslet att jag gav fan i det, berättar han.

Annons

– Tiden var ju strunt samma, jag trodde inte jag skulle klara det och gick in för att ta det så lugnt som möjligt.

Starten i simningen blev tuff.

– Det var rena slagsmålet. Och det var inte jag som vann fighten kan jag säga.

På cyklingen kom dråpslaget i Degerhamn.

– Då kom krampen i framsida lår. Jag försökte stretcha medan jag rullade men då kom krampen i baksidan också, säger Jonas.

– Det var ren tur jag inte körde ihjäl mig, jag var sjukt nära att ramla.

Men trots problemen löste han de 18 milen på cykel.

– Sjukt, min överlägset längsta cykelrunda i år. Men det var så jädra drygt och tråkigt. Det tar sån lång tid. Efter bron tänkte jag att det var klart och då är det sju mil till.

Första två varven av löpningen fortsatte problemen med kramp och Jonas fick trippa fram.

– Sedan var det en tjej från Röda korset som skrek på mig ”du måste käka salt”. Då såg jag att min dräkt var helt kritvit av allt salt jag svettats bort, berättar han.

Annons

– Jag fick ett saltkar och slickade jag i mig som en häst. Skitäckligt. Men det var en mirakelmedicin. Sista milen var nästan skönast i loppet.

Tjejen från röda korset förtjänar en blomsterkvast?

– Verkligen. Hon räddade min Ironman. Sista milen var nästan skönast i loppet. Sedan bars jag fram av publiken också, det var helt makalöst stöd.

Tiden blev 12:50:06.

– Idag (måndag) känns det som att jag blivit överkörd av en bil från midjan och neråt men det känns jävligt nice att ha klarat av det.

Även sambon Malin Johansson genomförde Ironman – även hon med lite träning – och klarade ändå av det inom tidsgränsen. I mål på tiden 15:33:02.

– Hon är också väldigt nöjd och riktigt sliten idag.

Det där med att göra en Ironman med minimal träning verkar ha blivit tradition på norra Öland, vem ska ta över stafettpinnen nu tycker du?

– Jag skulle säga att antingen Pelle (Nilsson) eller Johan Hammarsten har pannbenet för att lösa det. Hammarsten har fusktränat med ett marathon i sommar så han borde klara det enkelt. Och jag har en cykel han kan ta som bara kört 20 mil, haha.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons