Annons

Engvalls nya proffsäventyr: ”Kämpar som djur här”

Fotbollskarusellen mellan klubbarna i England och Sverige är slut. Nu är det belgiska Mechelen i två år framåt som gäller för Gustav Engvall.
– Skönt att skapa ett nytt kapitel. Jag är inte så jävla gammal men jag är inte så jävla ung heller längre. Det är dags att ta tag i karriären.
Fotboll, belgiska ligan • Publicerad 13 juli 2018
Gustav Engvall: ”Efter den här försäsongen är jag i kondition att springa, cykla och simma över sundet för att ta mig härifrån och hem till Öland, haha.”
Gustav Engvall: ”Efter den här försäsongen är jag i kondition att springa, cykla och simma över sundet för att ta mig härifrån och hem till Öland, haha.”Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Mechelen är en stad på 90 000 invånare som ligger inklämd mellan Antwerpen och Bryssel i norra Belgien. Gustav Engvall har varit på plats i drygt en vecka och precis börjat flytta in i sin lägenhet när vi når honom.

– En mysig stad med bra läge, skönt att få boende så snabbt, jag kan inte klaga. Jag var ute på stan häromdagen när Belgien spelade VM–semifinal. Det var ett jäkla tryck, 500 miljoner människor ungefär, haha.

Annons

Han berättar att det blev fyra dagars sommar på Öland till Midsommar. Konstaterar att någon mer semester än sådär lär det inte bli. Veckan efter var klubbytet i hamn. Gustav Engvall skrev kontrakt 2+2 år med KV Mechelen i belgiska andraligan.

– Det gick snabbare än förväntat. Min första känsla var inte att ”där ska jag spela”. Men jag fick ett bra första intryck. Det är en fin klubb med mycket publik som ska vara ett topplag, konstaterar Engvall.

– Jag spelar hellre i en sämre liga och vinner mycket matcher än med ett bottenlag i en bättre liga. Jag vill vara en del av det och bygga upp mitt självförtroende igen, bli en bättre fotbollsspelare, göra mål och hela kittet.

Mechelen är ett lag med anor från 1904, belgiska ligamästare fyra gånger och Cupvinnarcupmästare 1988. Men ifjol blev det respass ur förstaligan.

– Klubben har varit tydlig med att de ska upp igen. Det finns bra förutsättningar med större budget än andra lag.

Det är knappt två år sedan nu som han blev klar för Bristol city. Med facit i hand blev det få minuter på plan för engelska Championship-klubben och många i skytteltrafik över havet. Lån två gånger om till Djurgården och sedan till Göteborg under årets vårsäsong.

– Det har varit en oklar period i mitt liv kan man säga. Jag har levt dag för dag och farit hit och dit. Det gäller att vara stark i sig själv och tro på det fast det känns tufft.

Har du blivit mer hårdhudad av de här åren?

– Jag har fått lära mig att man inte alltid kan lita på vad folk säger. Jag trodde jag skulle få chansen i Bristol i vintras men helt plötsligt blev det inte så. Det är mycket förväntningar men inte alltid så mycket tillbaka. Men jag är bara 22, det kan säkert gynna mig framöver att jag vet hur det funkar i den här världen.

Han kommer nu rätt in i försäsongen i Belgien.

Annons

– De ligger fyra veckor före mig i träningen så det är bara att kämpa på, säger Engvall som är imponerad över intensiteten.

– De tränar som djur här. Det går inte att jämföra med Sverige och England utan är mycket tuffare. Idag (torsdag) har vi haft en jämförelsevis lugn dag konditionsmässigt och då var det 1,2 mil intervall-löpning och en halvtimme cykel. Sedan brukar det vara två timmar fotboll också.

Engvalls fotbollskarusell senaste åren har gjort att han inte riktigt fått en gedigen försäsong på länge.

– Det här kan jag behöva. Efter den här försäsongen är jag i kondition att springa, cykla och simma över sundet för att ta mig härifrån och hem till Öland, haha.

Träningsmatcherna duggar också tätt, han har redan hunnit med två stycken med 30 minuter respektive 45 minuter på plan.

– Det blev en assist igår. Det har känts bra och jag kommer in i det successivt.

Allvaret i ligan kickar igång den 4 augusti för Mechelen.

– Skönt att skapa ett nytt kapitel. Jag är inte så jävla gammal men jag är inte så jävla ung heller längre. Det är dags att ta tag i karriären. Peppar, peppar – om det går som det ska har jag fortfarande många år framför mig.

Gustav Engvall i Djurgården.
Gustav Engvall i Djurgården.
Gustav Engvall i Bristol city.
Gustav Engvall i Bristol city.Foto: David Davies
Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons