Annons

Efter helgens dominans – nu finns Edvin, 16, på landslagets radar

Edvin Persson hoppade i överlägsen stil hem dubbla guldmedaljer vid helgens ungdoms-SM i Västerås.
Något som väckt intresse från landslagsledningen.
– Det kom ett mejl från landslagets U18-ledare efter helgen med lite information om kvalgränser för att vara med i de större tävlingarna som OS och EM, säger Edvin Persson.
Friidrott • Publicerad 7 mars 2023
Edvin Persson drömmer om OS och VM.
Edvin Persson drömmer om OS och VM.Foto: Mattis Andersson

Edvin Persson, till vardags i Högby IF, var en av totalt sex stycken från Öland som tävlade i ungdoms-SM i helgen.

Han ställde upp i längdhopp och tresteg och sopade banan i bägge grenarna. Segermarginalen landade till slut på 34 centimeter respektive förkrossande 72 centimeter i tresteget.

Annons

– Det var mycket större marginal än vad det var förra året så det är jag väldigt nöjd med. Det tyder ju på att jag har utvecklats mycket. Så jag är nöjd, det är jättekul att vinna på Sveriges största tävling.

Hur rankar du den här tävlingen hittills i karriären?

– Det är nog en av de bästa tävlingarna jag gjort, om inte den bästa.

Edvin Persson (mitten), tar emot sin guldmedalj i längdhopp.
Edvin Persson (mitten), tar emot sin guldmedalj i längdhopp.Foto: Privat

Den nyblivne 16-åringen tror att nyckeln till framgången i just hoppgrenarna är ett skifte i träningsfokuset.

– Det är de två grenar jag har valt att satsa främst på. Jag kände att det kan vara bra att rikta in sig och lägga ner fokus på dem. Nu vann jag ju med större marginal än förra året då jag satsade på fler grenar.

”Det är nog en av de bästa tävlingarna jag gjort, om inte den bästa.”
Edvin Persson om helgens IUSM.

Helgens dominans har inte gått obemärkt förbi.

– Det kom ett mejl från landslagets U18-ledare efter helgen med lite information om kvalgränser för att vara med i de större tävlingarna som OS och EM för ungdomar som går i sommar. Jag minns inte vad gränsen i tresteg låg på men i längdhoppet var det 7.10 meter som gällde. Då måste jag öka med 33 centimeter.

Känner du att det är möjligt?

– Ja det tror jag absolut. Förra året hoppade jag ju redan 6.72 förra året så där har jag inte förbättrat så mycket jämfört med i år (6.77). Så om jag ligger i med träningen borde det inte vara omöjligt.

Nu går inomhussäsongen mot sitt slut och då kommer fokuset ligga på att nå den där kvalgränsen till den stora scenen.

Annons

– Nu slutar ju inomhussäsongen och då blir det fokus på träningen inför utomhussäsongen som kommer. Målet blir ju att nå kvalgränsen och lyckas jag med det borde jag åtminstone få vara med på en av de (OS & EM) vilket hade varit jättestort. Även om det skulle gå dåligt så hade jag bara varit glad om jag fick chansen

Vad är drömmen inom friidrotten?

– Att vara med på riktiga OS och VM hade varit riktigt stort och att bara få representera Sverige om man får tänka så stort.

Mattiece CortezSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons