Annons

Kalle Karlsson: Cirkus FBC rullar vidare – här är namnen som föreningen hade behövt plocka in

Kaos, avhopp och omorganisation på omorganisation. Frågan är hur FBC Kalmarsund mår just nu?
Kalle KarlssonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 30 januari 2024 • Uppdaterad 5 februari 2024
Kalle Karlsson
Detta är en personligt skriven text i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jimmie Nilsson, Jonathan Rudman, Adam Kallenberg och Johan Wittberg är fyra lokala profiler som hade gjort stor nytta i FBC Kalmarsunds organisation, menar ÖB-sportens Kalle Karlsson.
Jimmie Nilsson, Jonathan Rudman, Adam Kallenberg och Johan Wittberg är fyra lokala profiler som hade gjort stor nytta i FBC Kalmarsunds organisation, menar ÖB-sportens Kalle Karlsson.Foto: Arkiv

Den profilstarka duon och självklara ledarna Per Viberg och Adam Kallenberg lämnade Kalmarsund i våras – och tomrummet efter dem har föreningen misslyckats med att fylla.

Martin Willsund och Patrik Klockare Bäck skulle med hjälp av styrelsen ta sig an alla utmaningar som annars hade legat på en klubbchefs, marknadschefs och sportchefs bord. Och med facit i hand kan man bara konstatera att lösningen inte fallit särskilt väl ut. Arbetsbelastningen har varit för hög och vissa frågor som en renodlad chef hade kunnat besluta om har dragits i långbänk. Willsund har lämnat in sin avskedsansökan och dagen efter meddelade föreningen att Patrik Klockare Bäck skulle lämna ifrån sig det sportsliga ansvaret till ”andra personer i organisationen” för att istället återgå till sitt nygamla jobb på marknadssidan.

Per Viberg har lämnat ett stort tomrum efter sig.
Per Viberg har lämnat ett stort tomrum efter sig.Foto: Mattis Andersson
Annons

På frågan till ordförande Andreas Folke om vilka som kommer ingå i den sportsliga organisationen har han i nuläget inget svar. Däremot har han öppnat upp för att plocka in en ny klubbchef. Ett besked som välkomnas av många – och det är precis just det som behövs. Samtidigt som det är brådskande att få in såväl en klubb- som sportchef – så behöver man träffa rätt den här gången. Det går inte att komma runt problemet med rekryteringen, för där har man utan tvekan brustit. Det som saknas från föreningens håll är en naturlig ledare, en Per Viberg-typ som vågar peka med hela handen, fatta svåra beslut och som har ett driv att föra föreningen framåt i utvecklingen. Idag är det som utomstående svårt att få någon klarhet i vem som gör vad och enligt de rapporter vi får inifrån är känslan precis densamma.

FBC Kalmarsund är idag en skuta som tar in vatten överallt och mitt i det sjunkande skeppet sitter en styrelse som febrilt försöker ösa ur med en alltför liten hink. Oron i föreningen med omorganisation på omorganisation, där nyckelpersoner hoppar av efter några månader, smittar av sig och tränger ner i de sportsliga leden.

FBC Ungdom i allsvenskan har varit en tickande bomb under hela säsongen. Spelarmissnöjet har varit stort och till slut fanns ingen annan utväg än att få till en förändring på ledarsidan, vilket resulterade i att Nils-Petter Hjelm fick gå. Även i SSL har det funnits starka motsättningar i spelartruppen – även om de tagit sig samman efter jul och nyår. Med den spelarbudgeten och statusen på namnen – är det ett odiskutabelt underbetyg med en sjätteplats med blott sju omgångar kvar av grundserien.

Adam Kallenberg.
Adam Kallenberg.Foto: Mattis Andersson

Ytterligare en vital del som saknas i FBC Kalmarsund idag är kulturbärarna. Många lägger ner ett stort och gediget jobb i föreningens tjänst – men avsaknaden av en sådan sportslig ledare som Adam Kallenberg kommer vi inte ifrån. Säga vad man vill om den profilstarke 51-åringen, men innebandy kan han och det kontaktnätet han sitter på i innebandy-Sverige går helt till spillo.

Likaså hade jag gärna sett entreprenörskungen Jonathan Rudman i en officiell roll i föreningen. Det är dags för innebandynörden från Färjestaden att komma hem och styra upp med sina breda spetskompetenser inom event, ledarskap, föreningsliv och sportsliga bitar.

Jonathan Rudman.
Jonathan Rudman.Foto: Privat

Tittar vi tvärs över sundet hittar vi två starka FBC-profiler inne hos CL98 i Johan Wittberg och tränaren Jimmie Nilsson. En förening som gör mycket rätt just nu och som skördar stora framgångar på ungdoms- och juniorsidan. Kalmarföreningen springer åttor runt Kalmarsund på den punkten för tillfället, vilket inte minst tydliggörs i JAS-serierna där FBC:s herrjuniorer är hopplös jumbo med blott en inspelad poäng. I senaste matchen mot Gransholm/Öjaby blev laget utklassat med 8–2... På damsidan ser det inte lika bedrövligt ut – även om man är en bra bit efter lokalkonkurrenten även där.

Johan Wittberg.
Johan Wittberg.Foto: Victor Laag

Den gamle FBC-kaptenen Wittberg hade varit en perfekt pjäs att få in i organisationen. En tydlig kravställare med båda fötterna på jorden. Att Kalmarsund även slarvat bort division 1-doktorn Jimmie Nilsson känns sorgligt. 34-åringen borde vara given i en SSL-stab i sin moderförening. Ett spännande tränarnamn, som trots sin ringa ålder, redan sitter på en hel del erfarenhet. Nu är han ”fast” med ett tvåårskontrakt hos CL.

Föreningsmänniskor och kunnigt folk som Ted Linde, Matheus Tholin och Magnus Gustafsson växer inte på träd. Kalmarsund behöver ta tillvara på kompetensen som finns i regionen samt ”in house”.

FBC-cirkusen behöver få ett slut! Gör om, gör rätt och rekrytera smart – för fler bommar har föreningen, med en redan ansträngd ekonomi, inte råd med.

”FBC-cirkusen behöver få ett slut! Gör om, gör rätt och rekrytera smart – för fler bommar har föreningen, med en redan ansträngd ekonomi, inte råd med.”
Kalle Karlsson
Annons
Annons
Annons
Annons