Annons

Björn Mortensen aktuell som speaker i VM: ”Blir inte större än så”

Under landskamperna innan VM fick han, precis som landslaget, chans att träna inför allvaret i Ryssland. Nu kan Björn Mortensen från Öland få chansen att åka till kvartsfinalen som speaker på matcharenan.
– Det är en stor ära, för det är världens största sport på världens största evenemang.
FOTBOLLS-VM • Publicerad 2 juli 2018
Björn Mortensen får åka till VM som speaker om Sverige når kvartsfinal.
Björn Mortensen får åka till VM som speaker om Sverige når kvartsfinal.

Om Sverige lyckas besegra Schweiz på tisdagen kommer inte bara laget och alla tillresta fans få chansen att uppleva en kvartsfinal i fotbolls-VM på plats. Det gäller även Björn Mortensen, som annars brukar höras vid Ölands idrotssgala och Ironman Kalmar.

FIFA har bestämt att alla länder som går till kvartsfinal ska ha sitt eget lands huvudspeaker på plats under matchen. Förutsättningen är därför att Sverige vinner mot Schweiz på tisdagen och går vidare till kvartsfinal på lördag.

Annons

– Då kommer det vara jag, som Sveriges speaker, och sedan motståndarlandets huvudspeaker och så en neutral speaker – så det blir tre stycken speakers på arenan, säger Mortensen.

– Jag kommer göra allt svenskt – det vill säga med svenska publiken, nationalsången, mål och byten och jobba med den känsla och stämning som finns från de gula och blåa.

Hur känns det att få den här chansen?

– Det är jättehäftigt! Jag är jätteglad att bara ha fått frågan. Det är väldigt, väldigt roligt. Det är en stor ära, för det är världens största sport på världens största evenemang. Och att få vara en del av det på plats...för mig blir det inte mycket större än så.

Ja, kan det bli större?

– Ja, det är väl om de går till VM-final då (skratt). För det är så att om Sverige skulle gå längre så är jag kvar. Om Sverige vinner (mot Schweiz) så är jag kvar till de åker ut. Det är jättekul!

Mortensen fick chansen att vara speaker för fotbollslandslaget redan innan VM, i samband med träningsmatcherna mot Danmark och Peru i början av juni. Där fick han möjlighet att lära sig en hel del.

– Mycket! På de här typen av jobb kan man inte dra på det tio sekunder åt något håll, det är bara här och nu och exakt då. Det är bara in och leverera. Det har jag varit med om tidigare också, men det är väldigt stora produktioner och många människor som är bakom det du gör och så är det lite mer manusbundet och så.

Om han får åka till Ryssland kommer det krocka med hans uppdrag som speaker på Ironman i Jönköping under helgen, men det är löst enligt Björn.

– Att få åka och vara speaker på fotbolls-VM, som är världens största evenemang, händer ju inte jätteofta, så skulle det hända så har vi löst det i Jönköping. Skulle det inte bli Ryssland så får jag fortfarande en häftig helg som tusan på Ironman i Jönköping, så det blir win-win oavsett.

Johan BjörlingSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons