Annons

Magnus Anderberg: ”2019 är det bättre att gå ner i vikt än att rädda världen”

Magnus AnderbergSkicka e-post
Krönika • Publicerad 13 januari 2019
Detta är en personligt skriven text i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Magnus Anderberg, sportredaktör.
Magnus Anderberg, sportredaktör.

Det dåliga samvetet gnager. Det är lite extra aktuellt nu vid årsskiftet. Högtid för de klassiska nyårslöftena om att gå ner i vikt och att träna mer. Det ingår i konceptet att vi har för dålig självdisciplin för att fixa det. Samvetet gnager. Ropar på hjälp från ett nytt år, nya tag.

Samma visa varje år.

Annons

Samvetet gnager när den där chokladbiten till kaffet på tisdagskvällen blir till ett helt paket. Samvetet gnager när motståndarna – eller medspelarna – är snabbare, starkare och mer uthålliga. Det kan visst vara av godo. I kombination med tävlingsinstinkt kan en dos dåligt samvete göra succé. Seriesegrar, guldmedaljer och lagom mycket choklad.

Men. 2019 är det inte samma visa som varje år. 2018 fick vi mycket fler saker att ha dåligt samvete för. Tre exempel:

2017 såg vi fram emot att flyga iväg på semester. 2019 är många stolta över att de inte flyger på semestern.

2017 var vi glada om julhandeln ökade. 2019 är många upprörda för att det är för mycket paket.

2017 längtade vi efter sol. 2019 blir många glada när det regnar – fast att det är semester.

Hela landets samvete. Håller du inte med? I så fall är du inte ensam.

2018 var även året när det samhällets samvete blev förbryllat. 2019 är vi osedvanligt oense om ifall det gnager och vad vi ska göra åt det i så fall. Svensk politiks limbo speglar utvecklingen. Oförmågan att värka fram en regering. Vad är lagom mycket choklad nu egentligen?

2019 är inte längre samvetet alltid av godo. Ger oss inte seriesegrar och guldmedaljer.

Varför har det blivit såhär? Jo, tillbaka till nyårslöftet. Löftena går i kras. (samma visa varje år). Samvetet gnager igen. Flyktvägen är lögnen. Att skylla ifrån sig. Sällan trovärdigt – men dock.

”Jag har inte tid att träna” (var tvungen att kolla på TV) .

Annons

”Jag har inte tid att laga mat” (hämtade en pizza på en halvtimme istället för att göra en sallad på en kvart).

Likadant hanterar vi nutidens dåliga samvete. Från de stora nyheterna till närmsta omgivningen. Därför tyckte vissa 2018 att Greta Thunberg inte främst var en miljöhjälte utan en skolkare. Därför ger det ingen guldmedalj eller serieseger om du blir vegetarian, slutar flyga, ger pengar till tiggare eller ger mer kärlek och mindre paket till jul.

Den som verkligen lyssnar på det dåliga samvetet och gör vad den kan för att rädda världen var 2018 en så kallad godhetsknarkare. Enligt de som förstör världen - folk som inte gör ett skit utan att möjligen uppfylla sina egna nyårslöften om att komma i bättre form.

Den som försöker följa sitt gnagande samvete för mycket skalar ofta bort för mycket njutning. Och den som njuter för mycket får oftast för dåligt samvete. Motsatserna förgör sedan varandra. Det är svårare än någonsin men förhoppningsvis hittar fler den gyllene medelvägen 2019: lagom mycket choklad.

Kanske ska du fundera på om ditt samvete verkligen vet bäst. Vad vill du göra egentligen? Ett dåligt samvete klarar inte av att rädda världen. Det vet vi ju efter all erfarenhet med brutna nyårslöften. Det funkar bara om vi vill göra det på riktigt. Logiken när det kommer till att träna – hitta något du faktiskt vill göra så slipper du både tristess och gnagande samvete 2019.

Det tar oss tillbaka till det enkla. Nyårslöftena att gå ner i vikt och träna mer? Landar den här spaningen i något konkret i det fallet?

Jodå. Egot regerar fortsatt. 2018 var det mest av allt okej att förverkliga sig själv. 2019 är det bättre att gå ner i vikt än att rädda världen. Du behöver aldrig ha dåligt samvete för att komma i bättre form.

Så du har ingenting att skylla på när du bryter ditt nyårslöfte. Sorry.

Annons
Annons
Annons
Annons