Annons
Nyheter

Torstensson pallade för trycket

Nyheter • Publicerad 29 juli 2008

RIDSPORT, THOREB CUP

Efter en nervpirrande andra omhoppningsrunda stod det klart: Katarina Torstensson pallade för trycket och återupprepade fjolårets seger i Thoreb Cup i Mörbylånga.

Annons

Strålande av lycka tog Katarina Torstensson emot hemmapublikens applåder och hejarop när hon med Faustino ledde ärevarvet efter fyra dagars intensivt tävlande.

– Underbart, strålade ÖRF-ryttarinnan efter segerbedriften.

I årets upplaga av den traditionella tävlingen deltog Ölands RF:s SM-lag, därutöver var det få ryttare på svenska topp 100-listan som hade valt att åka till de nationella tävlingarna.

– Det är ett OS-år i år, det öppnar för de svenska elitryttarna att åka ut i Europa och tävla, det ger ett mindre underlag för tävlingar i Sverige. Dessutom är det många tävlingar den här helgen, förklarar tävlingsledare Pontus Bjerén från arrangörsklubben Mörbylångadalens RS.

HÖGRE PRISSUMMOR

Bjerén avslöjar att tävlingsledningen kommer att titta över prissummorna och har för avsikt att öka dessa för att ytterligare få attraktionskraft i tävlingarna. Vinstpremien i helgens finalklass var tiotusen kronor. Det är ungefär hälften av vad en ny bra sadel kostar. Men hästsporten är inte känd för att generera pengar, ryttarna är ofta beroende av familj, sponsorer och generösa hästägare. För årets segerryttarinna Katarina Torstensson gick segerkyssen till sin egen hästägare och make Thomas Torstensson.

– Det känns fantastiskt att kunna upprepa segern från förra året, förklarar Katarina, som med sin Faustino kunde rida hem segern efter två omhoppningsrundor. Den första lite trevande.

– Jag ville ju bara vara felfri så jag kunde haft mer tryck i första rundan. Men i andra kändes det som jag flög, ler Katarina.

Tempot sattes direkt av Linköpingsryttaren Nicolina Savbäck. Med sina två felfria hästar i finalen red hon snyggt och snabbt genom de åtta sprången som andra omhoppningen bjöd på.

-Jag såg bara Nicolinas ritt, så jag hade ingen aning om hur de andra red, förklarar ”Katta”.

Annons

RED BALANSERAT

Södertäljeryttarinnan Ulrika Karneus såg till att höja spänningen ytterligare. Som näst sista ryttare putsade hon tiden till 41,31, att slå för sista startande Katarina.

– Jag tror att jag kunde plocka sekunder efter fjärde hindret en kombination, upp mot ett räcke, förklarar Torstensson som red väldigt balanserat i jämförelse med konkurrenterna som jagade på sina hästar rejält mellan hindren. När hon red över mållinjen vågade publiken knappt hoppas på att det verkligen var segerritten.

– Trettionio komma nittio fyra, var det enda speakern behövde berätta innan jublet fyllde den gröna parken mitt i tätorten.

– Nu ska vi öppna en flaska Faustiono-vin och sedan ska jag ta sovmorgon, förklarar den lyckliga ryttarinnan. Men någon längre vila blir det inte för sedan väntar tävlingar varje helg innan Katarina och Faustino rider SM i slutet av augusti.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons