Annons
Nyheter

Thoreb Cup inställt

Nyheter • Publicerad 9 juni 2009

RIDSPORT

För första året sedan flytten från Borgholm till Mörbylånga tar Thoreb Cup en paus. Tävlingen som arrangerats av Mörbylångadalens Ridsällskap hade i år gjort en storsatsning och utökat med större klasser, ända upp till 1,50m. Men med endast en och en halv månad kvar till första tävlingsdagen har tävlingsledningen beslutat att ställa in.

Annons

– Många är besvikna och det är tråkigt, men det finns omständigheter som gör att vi i år inte kan genomföra tävlingen, berättar tävlingsledaren Pontus Bjerén.

Thoreb Cup har arrangerats i ca 20 år. Flera faktorer gjorde att tävlingen i Borgholm lades ner, men efter ett par år av vila togs hela konceptet över av Mörbylånga kommuns MDRS. Sedan 1997 har tävlingen drivits av Mörbylångadalens RS och utvecklandet till en nationell tävling av hög kvalité har stått högt på prioriteringslistan. Det har klubben lyckats med då den har lockat tävlingsryttare från hela landet och fått besökare som bland annat Malin Baryard. Därför är det nu en chock för många att 2009 års tävling ställs in inte långt ifrån den aktuella tävlingshelgen.

– Vi vet att det är sent, men bättre att ställa in nu, än att genomföra en tävling som blir ett fiasko, förklarar tävlingsledaren Pontus Bjerén.

PAUS

Vad som är orsakerna till årets nederlag står ganska klart enligt Bjerén.

– Det är osäkerheten om tävlingen får bärkraft ekonomiskt, och sedan är det så mycket ideellt arbete som krävs, många av eldsjälarna ville ha en paus och vi på tävlingsledningen har inte riktigt lyssnat på dem, berättar han.

Årets upplaga av Thoreb Cup skulle ha genomfört klass 1,50m för första gången, en nödvändighet enligt Bjerén för att skapa intresse för tävlingen.

– Nästa generations ryttare går snabbt upp till svår klass, och många av våra ”stamryttare” har tävlat flera år och är uppe på 1,40m klasser, därför behövs tävlingar som denna, säger Bjerén.

Det är däremot ingen tvekan om att tävlingen kommer att fortleva, det finns redan planer inför 2010.

– Ridklubben har tagit en Thoreb-paus under sommaren. Framåt höstkanten samlas vi och ser om vi kan få ihop en ny tävlingsledning, och lite nytt manskap. För ett sådant här arrangemang krävs det nästan ett tjugotal funktionärer som kan jobba med sina områden på heltid. Blir det ett bortfall på tio stycken som i år, är det inte möjligt att genomföra, förklarar Bjerén.

Annons

– Vi har bra förutsättningar i grunden med sponsorer och vi har bra funktionärer, men det behövs fler som är beredda att lägga ner mycket tid. Sedan kanske vi skulle samarrangera med flera klubbar och då gör vi en fruktansvärt bra tävling 2010, avslutar Pontus Bjerén.

ANGELICA ÄLMQUIST

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons